Jajka to składnik, który zawiera najlepiej przyswajalne przez człowieka białko, dlatego też nie bójmy się ich w codziennej diecie. Tłuszcz zawarty w żółtku nie podnosi poziomu cholesterolu, więc 2-3 jajka w ciągu dnia są dobrym pomysłem, zarówno dla osób aktywnych, jak i tych odchudzających się. Dodatek warzyw to spora dawka błonnika, który wpływa na prawidłową pracę jelit. Znakomite rozwiązanie na ostatni posiłek, który może być spożyty nawet trzy godziny przed snem.
Składniki:
- 40 g szpinaku
- 2 jajka
- pół papryki czerwonej
- pół cukinii
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 50 g sera koziego lub fety
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szpinak myjemy i osuszamy, a następnie siekamy. Cukinię oraz ser kozi ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w małą kosteczkę. W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz szczypiorku. Dodajemy szpinak, cukinię, ser kozi/fetę oraz paprykę, mieszamy widelcem.
Cztery kokilki natłuszczamy olejem lub masłem, napełniamy masą i pieczemy przez 30 minut, aż do ścięcia się jajek.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.