Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Jajka to składnik, który zawiera najlepiej przyswajalne przez człowieka białko, dlatego też nie bójmy się ich w codziennej diecie. Tłuszcz zawarty w żółtku nie podnosi poziomu cholesterolu, więc 2-3 jajka w ciągu dnia są dobrym pomysłem, zarówno dla osób aktywnych, jak i tych odchudzających się. Dodatek warzyw to spora dawka błonnika, który wpływa na prawidłową pracę jelit. Znakomite rozwiązanie na ostatni posiłek, który może być spożyty nawet trzy godziny przed snem.

Składniki:

  • 40 g szpinaku
  • 2 jajka
  • pół papryki czerwonej
  • pół cukinii
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 50 g sera koziego lub fety
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szpinak myjemy i osuszamy, a następnie siekamy. Cukinię oraz ser kozi ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w małą kosteczkę. W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz szczypiorku. Dodajemy szpinak, cukinię, ser kozi/fetę oraz paprykę, mieszamy widelcem.
Cztery kokilki natłuszczamy olejem lub masłem, napełniamy masą i pieczemy przez 30 minut, aż do ścięcia się jajek.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.