Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Jajka to składnik, który zawiera najlepiej przyswajalne przez człowieka białko, dlatego też nie bójmy się ich w codziennej diecie. Tłuszcz zawarty w żółtku nie podnosi poziomu cholesterolu, więc 2-3 jajka w ciągu dnia są dobrym pomysłem, zarówno dla osób aktywnych, jak i tych odchudzających się. Dodatek warzyw to spora dawka błonnika, który wpływa na prawidłową pracę jelit. Znakomite rozwiązanie na ostatni posiłek, który może być spożyty nawet trzy godziny przed snem.

Składniki:

  • 40 g szpinaku
  • 2 jajka
  • pół papryki czerwonej
  • pół cukinii
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 50 g sera koziego lub fety
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szpinak myjemy i osuszamy, a następnie siekamy. Cukinię oraz ser kozi ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w małą kosteczkę. W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz szczypiorku. Dodajemy szpinak, cukinię, ser kozi/fetę oraz paprykę, mieszamy widelcem.
Cztery kokilki natłuszczamy olejem lub masłem, napełniamy masą i pieczemy przez 30 minut, aż do ścięcia się jajek.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.