Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Jajka to składnik, który zawiera najlepiej przyswajalne przez człowieka białko, dlatego też nie bójmy się ich w codziennej diecie. Tłuszcz zawarty w żółtku nie podnosi poziomu cholesterolu, więc 2-3 jajka w ciągu dnia są dobrym pomysłem, zarówno dla osób aktywnych, jak i tych odchudzających się. Dodatek warzyw to spora dawka błonnika, który wpływa na prawidłową pracę jelit. Znakomite rozwiązanie na ostatni posiłek, który może być spożyty nawet trzy godziny przed snem.

Składniki:

  • 40 g szpinaku
  • 2 jajka
  • pół papryki czerwonej
  • pół cukinii
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 50 g sera koziego lub fety
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szpinak myjemy i osuszamy, a następnie siekamy. Cukinię oraz ser kozi ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w małą kosteczkę. W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz szczypiorku. Dodajemy szpinak, cukinię, ser kozi/fetę oraz paprykę, mieszamy widelcem.
Cztery kokilki natłuszczamy olejem lub masłem, napełniamy masą i pieczemy przez 30 minut, aż do ścięcia się jajek.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.