Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

HO, HO, HO – tak często nas wita cudowny człowiek zwany Świętym Mikołajem. Pracy nie ma lekkiej, więc sił sporo potrzebuje. Co więc zaproponować Świętemu Mikołajowi, by zaspokoić oczekiwania Jego kubków smakowych? Orzechowe pulpeciki w sosie żurawinowym, w towarzystwie glazurowanej marchewki z brukselką i kaszą. Danie podane na ciepło rozgrzeje zziębnięty organizm. Użyte warzywa i owoce zaś przyniosą  dużo korzyści zdrowotnych. Żurawina to istna skarbnica wartościowych składników pokarmowych. Po pierwsze witamin z grupy B, które dbają o właściwą kondycję układu nerwowego oraz mózgu, tym samym odpowiadając za sprawność intelektualną. Wszak pomyłki w dostarczaniu prezentów trzeba minimalizować i tym samym zadbać o stan psychiczny Mikołaja. Po drugie witamina C i  żelazo na odporność. I po trzecie flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia oraz wzmacniają układ moczowy, chroniąc go przed infekcjami i zapaleniami pęcherza. Marchewka zaś to źródło β-karotenu i luteiny, czyli dwóch składników, niezbędnych dla  zdrowych oczu. Na zakończenie błonnik, zawarty w brukselce, daje dłuższe uczucie sytości i tym samym zapobiega napadom  wilczego głodu i podjadaniu bezwartościowych przekąsek.

Pulpeciki

Składniki:
  • 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 małe jajko
  • 1/2 małej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki rozdrobnionych orzechów  włoskich
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mała bułka kajzerka + woda do namoczenia bułki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • po łyżeczce soli, cząbru, czubrycy
  • po 1/2 łyżeczki pieprzu i papryki słodkiej
Przygotowanie:

Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać i razem poddusić na patelni z łyżką oleju rzepakowego. Kajzerkę namoczyć w wodzie i zostawić na kilka minut. W większej misce wymieszać mięso, orzechy, posiekany koperek, jajko, podduszoną cebulkę z czosnkiem oraz bułkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wyrobić  dłońmi na jednolitą masę. Następnie formować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut.

Sos żurawinowy

Składniki:
  • szklanka świeżej żurawiny
  • ½ jabłka
  • 3 -4 łyżki czerwonego wina wytrawnego
  • 3 łyżki miodu
  • 1-2 goździki
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki śmietanki 30%
Przygotowanie:

Jabłko obrać i pokroić w kostkę, żurawinę umyć i osuszyć. Owoce przełożyć do rondelka, wlać wino, dodać miód, cynamon i goździki. Gotować na małym ogniu, do czasu aż owoce zaczną się rozpadać, co jakiś czas zamieszać, aby się nie przypaliły. Gdy sos zacznie gęstnieć – dodać 2 łyżki śmietanki i wymieszać.

Glazurowana marchewka z brukselką

Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki brukselki (świeżej lub mrożonej)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Brukselkę wrzucić na gotującą się wodę – gotować ok 5 minut, odcedzić i przełożyć do naczynia z kostkami lodu. Marchewki obrać i pokroić w skośne plastry. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód i wrzucić przygotowane marchewki. Doprawić je solą oraz pieprzem, smażyć 6-7 minut, co raz mieszając. Pod koniec dodać ugotowaną brukselkę.

Autorem przepisu jest blog Z kaloriami na pieńku.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.