O tym, że warzywa są zdrowe nie trzeba nikomu powtarzać, bo tę wiedzę wpaja nam się od najmłodszych lat. Dlatego za każdym razem, gdy eksperymentujemy w naszej kuchni powinniśmy starać się, aby warzyw nigdy nie brakowało w naszej codziennej diecie. Pomysłów na wykorzystanie warzyw są tysiące, dlatego korzystajmy ich na wiele sposobów. Tak, aby nigdy nam się nie znudziły. A będziemy żyć długo i zdrowo.
Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na faszerowaną paprykę. Danie jest smaczne i lekkie. Dodatkową zaletą jest to, że nie wymaga dużego nakładu pracy. Możecie również przygotować je wcześniej i drugiego dnia zabrać ze sobą w lunch boxie do pracy.
Składniki:
- 4 papryki czerwone
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 kulka sera mozzarella
- ½ cukinii
- 2 garści liści szpinaku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- ½ łyżeczki tymianku
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kaszę jaglana płuczemy, przelewamy gorącą wodą i gotujemy w proporcjach 1:2 (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody) przez ok. 15 min. Ugotowaną kaszę odstawiamy.
Paprykę myjemy i odkrawamy górną część. Usuwamy z nich gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy posiekanego pora i czosnek. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i seler naciowy. Całość smażymy, aż się delikatnie zrumieni. Usuwamy liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dorzucamy liście szpinaku. Na końcu dodajemy kaszę jaglaną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz ostawiamy, aby przestygł.
Paprykę napełniamy farszem jaglano-warzywnym. Na wierzchu układamy plaster mozzarelli i przykrywamy odkrojoną wcześniej górną częścią papryki.
Nafaszerowaną paprykę smarujemy oliwą i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym z odrobiną oliwy. Paprykę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180’C przez ok. 30 min. Najlepiej ostatnie 10 min. piec z funkcją termoobiegu. Smacznego.
Autorem przepisu jest blog Kulinarny Ja
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.