Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

O tym, że warzywa są zdrowe nie trzeba nikomu powtarzać, bo tę wiedzę wpaja nam się od najmłodszych lat. Dlatego za każdym razem, gdy eksperymentujemy w naszej kuchni powinniśmy starać się, aby warzyw nigdy nie brakowało w naszej codziennej diecie. Pomysłów na wykorzystanie warzyw są tysiące, dlatego korzystajmy ich na wiele sposobów. Tak, aby nigdy nam się nie znudziły. A będziemy żyć długo i zdrowo.

Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na faszerowaną paprykę. Danie jest smaczne i lekkie. Dodatkową zaletą jest to, że nie wymaga dużego nakładu pracy. Możecie również przygotować je wcześniej i drugiego dnia zabrać ze sobą w lunch boxie do pracy.

Składniki:

  • 4 papryki czerwone
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 kulka sera mozzarella
  • ½ cukinii
  • 2 garści liści szpinaku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki tymianku
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kaszę jaglana płuczemy, przelewamy gorącą wodą i gotujemy w proporcjach 1:2 (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody) przez ok. 15 min. Ugotowaną kaszę odstawiamy.

Paprykę myjemy i odkrawamy górną część. Usuwamy z nich gniazda nasienne.

Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy posiekanego pora i czosnek. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i seler naciowy. Całość smażymy, aż się delikatnie zrumieni. Usuwamy liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dorzucamy liście szpinaku. Na końcu dodajemy kaszę jaglaną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz ostawiamy, aby przestygł.

Paprykę napełniamy farszem jaglano-warzywnym. Na wierzchu układamy plaster mozzarelli i przykrywamy odkrojoną wcześniej górną częścią papryki.

Nafaszerowaną paprykę smarujemy oliwą i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym z odrobiną oliwy. Paprykę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180’C przez ok. 30 min. Najlepiej ostatnie 10 min. piec  z funkcją termoobiegu. Smacznego.

Autorem przepisu jest blog Kulinarny Ja

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.