Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

O tym, że warzywa są zdrowe nie trzeba nikomu powtarzać, bo tę wiedzę wpaja nam się od najmłodszych lat. Dlatego za każdym razem, gdy eksperymentujemy w naszej kuchni powinniśmy starać się, aby warzyw nigdy nie brakowało w naszej codziennej diecie. Pomysłów na wykorzystanie warzyw są tysiące, dlatego korzystajmy ich na wiele sposobów. Tak, aby nigdy nam się nie znudziły. A będziemy żyć długo i zdrowo.

Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na faszerowaną paprykę. Danie jest smaczne i lekkie. Dodatkową zaletą jest to, że nie wymaga dużego nakładu pracy. Możecie również przygotować je wcześniej i drugiego dnia zabrać ze sobą w lunch boxie do pracy.

Składniki:

  • 4 papryki czerwone
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 kulka sera mozzarella
  • ½ cukinii
  • 2 garści liści szpinaku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki tymianku
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kaszę jaglana płuczemy, przelewamy gorącą wodą i gotujemy w proporcjach 1:2 (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody) przez ok. 15 min. Ugotowaną kaszę odstawiamy.

Paprykę myjemy i odkrawamy górną część. Usuwamy z nich gniazda nasienne.

Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy posiekanego pora i czosnek. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i seler naciowy. Całość smażymy, aż się delikatnie zrumieni. Usuwamy liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dorzucamy liście szpinaku. Na końcu dodajemy kaszę jaglaną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz ostawiamy, aby przestygł.

Paprykę napełniamy farszem jaglano-warzywnym. Na wierzchu układamy plaster mozzarelli i przykrywamy odkrojoną wcześniej górną częścią papryki.

Nafaszerowaną paprykę smarujemy oliwą i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym z odrobiną oliwy. Paprykę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180’C przez ok. 30 min. Najlepiej ostatnie 10 min. piec  z funkcją termoobiegu. Smacznego.

Autorem przepisu jest blog Kulinarny Ja

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.