Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Widząc zielony groszek, większość z nas nie wykazuje zbyt dużego entuzjazmu. Te zielone, małe kulki to skarbnica witamin i składników mineralnych. Witaminy A, C i E to mocny arsenał przeciwutleniaczy, które wzmacniają żyły, przyczyniając się tym samym do zmniejszonego ryzyka chorób układu krążenia. Zawarte w groszku żelazo, kwas foliowy oraz inne witaminy z grupy B zmniejszają uczucie zmęczenia, wzmacniają układ odpornościowy i chronią organizm przez wystąpieniem anemii.

Obecność koperku w paście to nie tylko ekstra element smakowy, ale przede wszystkim dodatkowe wsparcie dla układu trawiennego. Olejki eteryczne w nim zawarte działają uspokajająco, a ponadto mają właściwości rozkurczowe, nieocenione przy problemach z kolkami czy wzdęciami.

Składniki (2-3 porcje):

  • 3 szklanki zielonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Warzywa:

  • ½ żółtej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 mały ogórek

Wykonanie:

 Na gotującą osoloną wodę wrzuć groszek oraz gotuj pod przykryciem przez 2 minuty, a następnie wyłącz. Odstaw na 5 minut (nadal pod przykryciem). Potem odcedź (można zostawić kilka łyżek wody z gotowania do ewentualnego rozcieńczenia pasty), a na koniec przelej lodowatą wodą – dzięki temu groszek zachowa piękny, zielony kolor.

Czosnek drobno posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli. Groszek połącz z czosnkiem, olejem, solą, pieprzem i zblenduj na gładka pastę. Ewentualnie można jeszcze doprawić lub dodać wody z gotowania w celu otrzymania odpowiedniej konsystencji.

Marchewkę i ogórka umyj i obierz, a paprykę umyj i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokrój wszystkie warzywa w słupki.

Gotową pastę możesz podawać z paskami warzywami lub pieczywem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.