Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

Widząc zielony groszek, większość z nas nie wykazuje zbyt dużego entuzjazmu. Te zielone, małe kulki to skarbnica witamin i składników mineralnych. Witaminy A, C i E to mocny arsenał przeciwutleniaczy, które wzmacniają żyły, przyczyniając się tym samym do zmniejszonego ryzyka chorób układu krążenia. Zawarte w groszku żelazo, kwas foliowy oraz inne witaminy z grupy B zmniejszają uczucie zmęczenia, wzmacniają układ odpornościowy i chronią organizm przez wystąpieniem anemii.

Obecność koperku w paście to nie tylko ekstra element smakowy, ale przede wszystkim dodatkowe wsparcie dla układu trawiennego. Olejki eteryczne w nim zawarte działają uspokajająco, a ponadto mają właściwości rozkurczowe, nieocenione przy problemach z kolkami czy wzdęciami.

Składniki (2-3 porcje):

  • 3 szklanki zielonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Warzywa:

  • ½ żółtej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 mały ogórek

Wykonanie:

 Na gotującą osoloną wodę wrzuć groszek oraz gotuj pod przykryciem przez 2 minuty, a następnie wyłącz. Odstaw na 5 minut (nadal pod przykryciem). Potem odcedź (można zostawić kilka łyżek wody z gotowania do ewentualnego rozcieńczenia pasty), a na koniec przelej lodowatą wodą – dzięki temu groszek zachowa piękny, zielony kolor.

Czosnek drobno posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli. Groszek połącz z czosnkiem, olejem, solą, pieprzem i zblenduj na gładka pastę. Ewentualnie można jeszcze doprawić lub dodać wody z gotowania w celu otrzymania odpowiedniej konsystencji.

Marchewkę i ogórka umyj i obierz, a paprykę umyj i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokrój wszystkie warzywa w słupki.

Gotową pastę możesz podawać z paskami warzywami lub pieczywem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.