Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Widząc zielony groszek, większość z nas nie wykazuje zbyt dużego entuzjazmu. Te zielone, małe kulki to skarbnica witamin i składników mineralnych. Witaminy A, C i E to mocny arsenał przeciwutleniaczy, które wzmacniają żyły, przyczyniając się tym samym do zmniejszonego ryzyka chorób układu krążenia. Zawarte w groszku żelazo, kwas foliowy oraz inne witaminy z grupy B zmniejszają uczucie zmęczenia, wzmacniają układ odpornościowy i chronią organizm przez wystąpieniem anemii.

Obecność koperku w paście to nie tylko ekstra element smakowy, ale przede wszystkim dodatkowe wsparcie dla układu trawiennego. Olejki eteryczne w nim zawarte działają uspokajająco, a ponadto mają właściwości rozkurczowe, nieocenione przy problemach z kolkami czy wzdęciami.

Składniki (2-3 porcje):

  • 3 szklanki zielonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Warzywa:

  • ½ żółtej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 mały ogórek

Wykonanie:

 Na gotującą osoloną wodę wrzuć groszek oraz gotuj pod przykryciem przez 2 minuty, a następnie wyłącz. Odstaw na 5 minut (nadal pod przykryciem). Potem odcedź (można zostawić kilka łyżek wody z gotowania do ewentualnego rozcieńczenia pasty), a na koniec przelej lodowatą wodą – dzięki temu groszek zachowa piękny, zielony kolor.

Czosnek drobno posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli. Groszek połącz z czosnkiem, olejem, solą, pieprzem i zblenduj na gładka pastę. Ewentualnie można jeszcze doprawić lub dodać wody z gotowania w celu otrzymania odpowiedniej konsystencji.

Marchewkę i ogórka umyj i obierz, a paprykę umyj i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokrój wszystkie warzywa w słupki.

Gotową pastę możesz podawać z paskami warzywami lub pieczywem.