Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Widząc zielony groszek, większość z nas nie wykazuje zbyt dużego entuzjazmu. Te zielone, małe kulki to skarbnica witamin i składników mineralnych. Witaminy A, C i E to mocny arsenał przeciwutleniaczy, które wzmacniają żyły, przyczyniając się tym samym do zmniejszonego ryzyka chorób układu krążenia. Zawarte w groszku żelazo, kwas foliowy oraz inne witaminy z grupy B zmniejszają uczucie zmęczenia, wzmacniają układ odpornościowy i chronią organizm przez wystąpieniem anemii.

Obecność koperku w paście to nie tylko ekstra element smakowy, ale przede wszystkim dodatkowe wsparcie dla układu trawiennego. Olejki eteryczne w nim zawarte działają uspokajająco, a ponadto mają właściwości rozkurczowe, nieocenione przy problemach z kolkami czy wzdęciami.

Składniki (2-3 porcje):

  • 3 szklanki zielonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Warzywa:

  • ½ żółtej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 mały ogórek

Wykonanie:

 Na gotującą osoloną wodę wrzuć groszek oraz gotuj pod przykryciem przez 2 minuty, a następnie wyłącz. Odstaw na 5 minut (nadal pod przykryciem). Potem odcedź (można zostawić kilka łyżek wody z gotowania do ewentualnego rozcieńczenia pasty), a na koniec przelej lodowatą wodą – dzięki temu groszek zachowa piękny, zielony kolor.

Czosnek drobno posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli. Groszek połącz z czosnkiem, olejem, solą, pieprzem i zblenduj na gładka pastę. Ewentualnie można jeszcze doprawić lub dodać wody z gotowania w celu otrzymania odpowiedniej konsystencji.

Marchewkę i ogórka umyj i obierz, a paprykę umyj i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokrój wszystkie warzywa w słupki.

Gotową pastę możesz podawać z paskami warzywami lub pieczywem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.