Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

W Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć aromatu goździków i cynamonu oraz orzechów i żurawiny. Dlatego chciałbym Wam zaprezentować mój wegetariański pasztet na bazie polskich warzyw i kaszy jaglanej. Do tego aromatyczny sos żurawinowy z dodatkiem świeżego rozmarynu. Pasztet warzywny z sosem żurawinowym możecie serwować jako przystawka podczas kolacji wigilijnej. Smacznego!

Składniki na pasztet na formę 10×24:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • ½ dużego selera
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść pestek dyni
  • 1 garść pestek słonecznika
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • Suszone wiśnie do dekoracji
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz

Składniki na sos żurawinowy:

  • 1 szklanka świeżej żurawiny
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki cukru
  • gałązka świeżego rozmarynu

 

Przygotowanie pasztetu wegetariańskiego:

Kaszę jaglana gotujemy w osolonej wodzie w proporcjach 1:2 i odstawimy do wystygnięcia.

Orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika drobno siekamy w blenderze lub malakserze.

Marchewkę, selera i pietruszkę obieramy, ścieramy do miski na tarce o średnich oczkach i odstawiamy. Na rozgrzanym maśle przesmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kminek i majeranek. Gdy cebula się zarumieni dodajemy starte warzywa. Całość smażymy ok. 10-15 min. Pod koniec dodajemy starty czosnek, sól i pieprz.

Ugotowaną kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy przesmażone warzywa bez liści laurowych. Następnie dodajemy zblendowane orzechy, pestki dyni i słonecznika. Całość miksujemy na gładką masę. Pod koniec dodajemy 2 jajka i ponownie miksujemy.

Formę na pasztet smarujemy olejem i obficie oprószamy bułką tartą. Masę przekładamy do formy. Na wierzchu układamy suszone wiśnie.

Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200’C przez ok. 60-70 min. Ostatnie 10 min. najlepiej z funkcją termoobiegu.

Upieczony pasztet pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i możemy serwować. Najlepiej smakuje z sosem żurawinowym i chrzanem.

Przygotowanie sosu żurawinowego:

Na patelni zagotowujemy szklankę wody. Dodajemy umytą żurawinę. Gotujemy, aż owoce zaczną pękać. W trakcie smażenia możemy je dodatkowo rozgniatać drewniana łyżką. Dodajemy cukier, czerwone wino i gałązkę rozmarynu. Całość smażymy, aż sos zacznie się redukować i zgęstnieje. Gotowy sos odstawiamy do wystygnięcia.

Autorem przepisu jest blog KulinarnyJa

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.