W Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć aromatu goździków i cynamonu oraz orzechów i żurawiny. Dlatego chciałbym Wam zaprezentować mój wegetariański pasztet na bazie polskich warzyw i kaszy jaglanej. Do tego aromatyczny sos żurawinowy z dodatkiem świeżego rozmarynu. Pasztet warzywny z sosem żurawinowym możecie serwować jako przystawka podczas kolacji wigilijnej. Smacznego!
Składniki na pasztet na formę 10×24:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- ½ dużego selera
- 1 pietruszka (korzeń)
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść pestek dyni
- 1 garść pestek słonecznika
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- Suszone wiśnie do dekoracji
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- Sól, pieprz
Składniki na sos żurawinowy:
- 1 szklanka świeżej żurawiny
- 100 ml czerwonego wina
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki cukru
- gałązka świeżego rozmarynu
Przygotowanie pasztetu wegetariańskiego:
Kaszę jaglana gotujemy w osolonej wodzie w proporcjach 1:2 i odstawimy do wystygnięcia.
Orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika drobno siekamy w blenderze lub malakserze.
Marchewkę, selera i pietruszkę obieramy, ścieramy do miski na tarce o średnich oczkach i odstawiamy. Na rozgrzanym maśle przesmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kminek i majeranek. Gdy cebula się zarumieni dodajemy starte warzywa. Całość smażymy ok. 10-15 min. Pod koniec dodajemy starty czosnek, sól i pieprz.
Ugotowaną kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy przesmażone warzywa bez liści laurowych. Następnie dodajemy zblendowane orzechy, pestki dyni i słonecznika. Całość miksujemy na gładką masę. Pod koniec dodajemy 2 jajka i ponownie miksujemy.
Formę na pasztet smarujemy olejem i obficie oprószamy bułką tartą. Masę przekładamy do formy. Na wierzchu układamy suszone wiśnie.
Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200’C przez ok. 60-70 min. Ostatnie 10 min. najlepiej z funkcją termoobiegu.
Upieczony pasztet pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i możemy serwować. Najlepiej smakuje z sosem żurawinowym i chrzanem.
Przygotowanie sosu żurawinowego:
Na patelni zagotowujemy szklankę wody. Dodajemy umytą żurawinę. Gotujemy, aż owoce zaczną pękać. W trakcie smażenia możemy je dodatkowo rozgniatać drewniana łyżką. Dodajemy cukier, czerwone wino i gałązkę rozmarynu. Całość smażymy, aż sos zacznie się redukować i zgęstnieje. Gotowy sos odstawiamy do wystygnięcia.
Autorem przepisu jest blog KulinarnyJa
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.