Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Seler działa moczopędnie, dzięki czemu oczyszcza organizm z toksyn, wzmaga też perystaltykę jelit, pomaga trawić tłuszcze. Poza tym pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy). Seler (zarówno korzeniowy, jak i naciowy) jest niskokaloryczny. Wszystkie te wyżej wymienione właściwości powodują, że jest on idealnym warzywem w diecie odchudzającej.

Warto także wspomnieć o tym, że seler wzmacnia układ odpornościowy organizmu, co jest bardzo dobrym argumentem, żeby uwzględnić go w diecie jesiennej. Warzywo to pomaga regulować ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Jest też bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, PP), witaminy C, E i K.

Mimo tych niewątpliwych zalet, nie każdy lubi selera i kojarzy nam się on głównie z nieodłącznym elementem włoszczyzny i składnikiem zup. Aby przełamać stereotypy i przekonać sceptyków, proponuję inne oblicze selera – bardzo smaczny pasztet.

 

Składniki (cała blaszka typu „keksówka”):

  • 1 kg selera korzeniowego
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10-15 g suszonych podgrzybków lub innych dostępnych grzybów
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 6-8 łyżek mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • ewentualnie odrobina lubczyku i papryki ostrej do smaku

 

Wykonanie:

Warzywa obierz ze skórki i dokładnie wymyj. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zaś marchewkę z selerem zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Grzybki pokrój na drobne kawałki i zalej je gorącą wodą (1,5 szklanki). Odstaw na bok (najlepiej zrobić to wcześniej, by grzyby pomoczyły się nawet kilka godzin).

Do większego garnka włóż warzywa, drobno posiekane grzybki, zalej olejem i wodą, w której moczyły się grzyby. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, około godziny, co jakiś czas mieszając. Warzywa powinny być miękkie, a większość płynów powinna odparować. Pod koniec gotowania dopraw ziołami.

Następnie do warzyw dodaj bułkę tartą i mąkę kukurydzianą. Wszystko dokładnie wymieszaj i ułóż w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 1,5 godziny na funkcji grzania góra-dół, a następnie około 25 minut – sam dół.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.