Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Seler działa moczopędnie, dzięki czemu oczyszcza organizm z toksyn, wzmaga też perystaltykę jelit, pomaga trawić tłuszcze. Poza tym pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy). Seler (zarówno korzeniowy, jak i naciowy) jest niskokaloryczny. Wszystkie te wyżej wymienione właściwości powodują, że jest on idealnym warzywem w diecie odchudzającej.

Warto także wspomnieć o tym, że seler wzmacnia układ odpornościowy organizmu, co jest bardzo dobrym argumentem, żeby uwzględnić go w diecie jesiennej. Warzywo to pomaga regulować ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Jest też bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, PP), witaminy C, E i K.

Mimo tych niewątpliwych zalet, nie każdy lubi selera i kojarzy nam się on głównie z nieodłącznym elementem włoszczyzny i składnikiem zup. Aby przełamać stereotypy i przekonać sceptyków, proponuję inne oblicze selera – bardzo smaczny pasztet.

 

Składniki (cała blaszka typu „keksówka”):

  • 1 kg selera korzeniowego
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10-15 g suszonych podgrzybków lub innych dostępnych grzybów
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 6-8 łyżek mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • ewentualnie odrobina lubczyku i papryki ostrej do smaku

 

Wykonanie:

Warzywa obierz ze skórki i dokładnie wymyj. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zaś marchewkę z selerem zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Grzybki pokrój na drobne kawałki i zalej je gorącą wodą (1,5 szklanki). Odstaw na bok (najlepiej zrobić to wcześniej, by grzyby pomoczyły się nawet kilka godzin).

Do większego garnka włóż warzywa, drobno posiekane grzybki, zalej olejem i wodą, w której moczyły się grzyby. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, około godziny, co jakiś czas mieszając. Warzywa powinny być miękkie, a większość płynów powinna odparować. Pod koniec gotowania dopraw ziołami.

Następnie do warzyw dodaj bułkę tartą i mąkę kukurydzianą. Wszystko dokładnie wymieszaj i ułóż w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 1,5 godziny na funkcji grzania góra-dół, a następnie około 25 minut – sam dół.