Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Zarówno dynię, jak i jarmuż można określić mianem superfoods, natomiast połączenie ich w jednym daniu z kaszą daje superdanie 🙂 Oba warzywa mają bardzo dużo beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A, niezbędną dla narządu wzroku – między innymi zapobiega wystąpieniu tzw. kurzej ślepoty, czyli problemom z widzeniem o zmierzchu, zwyrodnieniu plamki żółtej oraz zespołowi suchego oka. Beta-karoten jest też silnym przeciwutleniaczem i przeciwdziała chorobom układu krążenia i nowotworom.

Jarmuż jest bogatym źródłem sulforafanu – przeciwutleniacza oraz witaminy K, a obie substancje mają silne działanie antynowotworowe. Dynia pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego. Warzywo to jest wskazane przy niewydolności nerek, chorobach wątroby oraz w łagodzeniu zaburzeń przemiany materii. Dynia i jarmuż wspierają też odchudzanie, ze względu na niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika. Poza tym sprzyjają one oczyszczaniu organizmu z toksyn i mają właściwości odkwaszające. Połączenie tych warzyw zapewni zdrowie i będzie też dobre dla sylwetki.

Składniki (3-4 porcje):

  • 100 g kaszy pęczak
  • 350-370 g dyni
  • 1 cebula
  • 120 g jarmużu
  • 200 g półtłustego twarogu (może być wędzony twaróg)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Kaszę pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 25-30 minut. Dynię obierz, umyj i pokrój w kostkę. Uduś dynię na patelni na minimalnej ilości oleju przez 5-7 minut, do miękkości, pod przykryciem. Cebulę drobno posiekaj. Zdejmij dynię z patelni i zeszklij cebulę.

Umyj dokładnie liście jarmużu i oderwij miękkie liście od twardej części pośrodku. Posiekaj drobno miękkie części liści. Dorzuć posiekany jarmuż na rozgrzaną patelnię z zeszkloną cebulką, duś przez około 5 minut. Dodaj na patelnię ugotowaną kaszę i dynię, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podduś całość przez 1-2 minuty. Podawaj z serem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.