Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Zarówno dynię, jak i jarmuż można określić mianem superfoods, natomiast połączenie ich w jednym daniu z kaszą daje superdanie 🙂 Oba warzywa mają bardzo dużo beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A, niezbędną dla narządu wzroku – między innymi zapobiega wystąpieniu tzw. kurzej ślepoty, czyli problemom z widzeniem o zmierzchu, zwyrodnieniu plamki żółtej oraz zespołowi suchego oka. Beta-karoten jest też silnym przeciwutleniaczem i przeciwdziała chorobom układu krążenia i nowotworom.

Jarmuż jest bogatym źródłem sulforafanu – przeciwutleniacza oraz witaminy K, a obie substancje mają silne działanie antynowotworowe. Dynia pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego. Warzywo to jest wskazane przy niewydolności nerek, chorobach wątroby oraz w łagodzeniu zaburzeń przemiany materii. Dynia i jarmuż wspierają też odchudzanie, ze względu na niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika. Poza tym sprzyjają one oczyszczaniu organizmu z toksyn i mają właściwości odkwaszające. Połączenie tych warzyw zapewni zdrowie i będzie też dobre dla sylwetki.

Składniki (3-4 porcje):

  • 100 g kaszy pęczak
  • 350-370 g dyni
  • 1 cebula
  • 120 g jarmużu
  • 200 g półtłustego twarogu (może być wędzony twaróg)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Kaszę pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 25-30 minut. Dynię obierz, umyj i pokrój w kostkę. Uduś dynię na patelni na minimalnej ilości oleju przez 5-7 minut, do miękkości, pod przykryciem. Cebulę drobno posiekaj. Zdejmij dynię z patelni i zeszklij cebulę.

Umyj dokładnie liście jarmużu i oderwij miękkie liście od twardej części pośrodku. Posiekaj drobno miękkie części liści. Dorzuć posiekany jarmuż na rozgrzaną patelnię z zeszkloną cebulką, duś przez około 5 minut. Dodaj na patelnię ugotowaną kaszę i dynię, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podduś całość przez 1-2 minuty. Podawaj z serem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.