Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Zarówno dynię, jak i jarmuż można określić mianem superfoods, natomiast połączenie ich w jednym daniu z kaszą daje superdanie 🙂 Oba warzywa mają bardzo dużo beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A, niezbędną dla narządu wzroku – między innymi zapobiega wystąpieniu tzw. kurzej ślepoty, czyli problemom z widzeniem o zmierzchu, zwyrodnieniu plamki żółtej oraz zespołowi suchego oka. Beta-karoten jest też silnym przeciwutleniaczem i przeciwdziała chorobom układu krążenia i nowotworom.

Jarmuż jest bogatym źródłem sulforafanu – przeciwutleniacza oraz witaminy K, a obie substancje mają silne działanie antynowotworowe. Dynia pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego. Warzywo to jest wskazane przy niewydolności nerek, chorobach wątroby oraz w łagodzeniu zaburzeń przemiany materii. Dynia i jarmuż wspierają też odchudzanie, ze względu na niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika. Poza tym sprzyjają one oczyszczaniu organizmu z toksyn i mają właściwości odkwaszające. Połączenie tych warzyw zapewni zdrowie i będzie też dobre dla sylwetki.

Składniki (3-4 porcje):

  • 100 g kaszy pęczak
  • 350-370 g dyni
  • 1 cebula
  • 120 g jarmużu
  • 200 g półtłustego twarogu (może być wędzony twaróg)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Kaszę pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 25-30 minut. Dynię obierz, umyj i pokrój w kostkę. Uduś dynię na patelni na minimalnej ilości oleju przez 5-7 minut, do miękkości, pod przykryciem. Cebulę drobno posiekaj. Zdejmij dynię z patelni i zeszklij cebulę.

Umyj dokładnie liście jarmużu i oderwij miękkie liście od twardej części pośrodku. Posiekaj drobno miękkie części liści. Dorzuć posiekany jarmuż na rozgrzaną patelnię z zeszkloną cebulką, duś przez około 5 minut. Dodaj na patelnię ugotowaną kaszę i dynię, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podduś całość przez 1-2 minuty. Podawaj z serem.