Najnowsze wpisy

  • Warzywa i owoce – kolorowo, na zdrowie!

    Warzywa i owoce – kolorowo, na zdrowie!

    Warzywa i owoce – smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić kolorowy dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Warto zadbać o to, by warzywa i owoce gościły na naszych stołach pięć razy dziennie! Zdrowie na piątkę z plusem! Warzywa i owoce – stanowią źródło wielu ważnych dla nas składników pokarmowych, m.in. […]Czytaj więcej »
  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »

W naszym rodzinnym domu w dzień Wigilii smażyłam z mamą ogromne ilości pierożków z ciasta drożdżowego na słodko – z jabłkami i z makiem. I choć było ich całe mnóstwo, jak i pozostałego jedzenia na tę uroczystą kolację i dwa dni świąt, to właśnie te pierożki znikały jako pierwsze.
Takie pierożki na święta wywodzą się z kultury kresowej. Smaży się pierogi wytrawne z kapustą i grzybami i słodkie z jabłkiem i z makiem.
Moją alternatywą tej tradycyjnej, kresowej potrawy jest wersja szybsza, ponieważ nie robimy ciasta drożdżowego a błyskawiczne ciasto twarogowe. A czas przygotowania takich pierożków to jakieś 30 minut ze smażeniem.

Ciasto:

Składniki na przygotowanie około 20 pierożków:
  • kostka twarogu
  • 1 jajko
  • szklanka mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli

Nadzienie:

Składniki:
  • 8 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia – około pół litra
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto ma być elastyczne, więc jeśli się klei do rąk, to podsypujemy mąką.
3. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła.
4. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mocno odciskamy sok (który wypijamy), dodajemy cukier i cynamon.
5. Na każde wycięte koło nakładamy łyżeczkę jabłek i zaginamy w pół jak pierogi.
6. Sklejamy brzegi bardzo dokładnie i mocno, tak, by jabłka nie wystawały poza ciasto, bo podczas smażenia sok z jabłek może pryskać.
7. Na rozgrzany w rondelku olej wkładamy porcjami pierożki i smażymy na rumiano z każdej strony.
8. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
9. I gotowe! Smacznego!

Autorem przepisu jest blog Dobra gospodyni dom wesołym czyni.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.