Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

W naszym rodzinnym domu w dzień Wigilii smażyłam z mamą ogromne ilości pierożków z ciasta drożdżowego na słodko – z jabłkami i z makiem. I choć było ich całe mnóstwo, jak i pozostałego jedzenia na tę uroczystą kolację i dwa dni świąt, to właśnie te pierożki znikały jako pierwsze.
Takie pierożki na święta wywodzą się z kultury kresowej. Smaży się pierogi wytrawne z kapustą i grzybami i słodkie z jabłkiem i z makiem.
Moją alternatywą tej tradycyjnej, kresowej potrawy jest wersja szybsza, ponieważ nie robimy ciasta drożdżowego a błyskawiczne ciasto twarogowe. A czas przygotowania takich pierożków to jakieś 30 minut ze smażeniem.

Ciasto:

Składniki na przygotowanie około 20 pierożków:
  • kostka twarogu
  • 1 jajko
  • szklanka mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli

Nadzienie:

Składniki:
  • 8 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia – około pół litra
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto ma być elastyczne, więc jeśli się klei do rąk, to podsypujemy mąką.
3. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła.
4. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mocno odciskamy sok (który wypijamy), dodajemy cukier i cynamon.
5. Na każde wycięte koło nakładamy łyżeczkę jabłek i zaginamy w pół jak pierogi.
6. Sklejamy brzegi bardzo dokładnie i mocno, tak, by jabłka nie wystawały poza ciasto, bo podczas smażenia sok z jabłek może pryskać.
7. Na rozgrzany w rondelku olej wkładamy porcjami pierożki i smażymy na rumiano z każdej strony.
8. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
9. I gotowe! Smacznego!

Autorem przepisu jest blog Dobra gospodyni dom wesołym czyni.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.