W naszym rodzinnym domu w dzień Wigilii smażyłam z mamą ogromne ilości pierożków z ciasta drożdżowego na słodko – z jabłkami i z makiem. I choć było ich całe mnóstwo, jak i pozostałego jedzenia na tę uroczystą kolację i dwa dni świąt, to właśnie te pierożki znikały jako pierwsze.
Takie pierożki na święta wywodzą się z kultury kresowej. Smaży się pierogi wytrawne z kapustą i grzybami i słodkie z jabłkiem i z makiem.
Moją alternatywą tej tradycyjnej, kresowej potrawy jest wersja szybsza, ponieważ nie robimy ciasta drożdżowego a błyskawiczne ciasto twarogowe. A czas przygotowania takich pierożków to jakieś 30 minut ze smażeniem.
Ciasto:
Składniki na przygotowanie około 20 pierożków:
- kostka twarogu
- 1 jajko
- szklanka mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
Nadzienie:
Składniki:
- 8 jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia – około pół litra
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto ma być elastyczne, więc jeśli się klei do rąk, to podsypujemy mąką.
3. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła.
4. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mocno odciskamy sok (który wypijamy), dodajemy cukier i cynamon.
5. Na każde wycięte koło nakładamy łyżeczkę jabłek i zaginamy w pół jak pierogi.
6. Sklejamy brzegi bardzo dokładnie i mocno, tak, by jabłka nie wystawały poza ciasto, bo podczas smażenia sok z jabłek może pryskać.
7. Na rozgrzany w rondelku olej wkładamy porcjami pierożki i smażymy na rumiano z każdej strony.
8. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
9. I gotowe! Smacznego!
Autorem przepisu jest blog Dobra gospodyni dom wesołym czyni.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.