Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Pierwszym skojarzeniem, gdy spytacie o danie dla dzieci odpowiem – pizza! Spytacie dlaczego? Pewnie dlatego, że mój syn ją uwielbia i chętnie jadłby ją codziennie. Od zawsze robiąc pizzę „przemycam” w niej warzywa, ponieważ dzieci mają problemy z ich jedzeniem. W mojej wariacji na temat pizzy, dzieci często nawet nie wiedzą jakie pyszne warzywa zjadły. Burak jest bardzo cennym składnikiem w naszej codziennej diecie, posiadają właściwości przeciwutleniające i bakteriostatyczne. Dzięki zawartym betacyjanom pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Właśnie dlatego wybrałam buraki jako motyw przewodni mojej pizzy.

Składniki na ciasto:

  • 280 g mąki orkiszowej jasnej
  • 15 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki oleju 
  • 170 ml ciepłej wody

Dodatki:

  • sos pomidorowy do posmarowania pizzy
  • łyżka suszonej bazylii
  • 2 pieczone buraki
  • 1 żółta papryka
  • kawałek szynki
  • 100 g żółtego sera

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, dodajemy sól, cukier i olej. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto 2-3 minuty. Następnie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 1,5 – 2 godzin, aby wyrosło. 

Ciasto dzielimy na dwie części. Układamy każdą z nich na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wałkujemy. Możemy sobie pomóc palcami rozciągając ciasto. To jakie będzie grube zależy już od tego jaką pizzę najbardziej lubimy. 

Jak upiec buraki – ja wkładam je do nagrzanego piekarnika w skórce i piekę przez 90 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odstawiam, aby wystygły i obieram ze skórki. 

Każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy suszoną bazylią. Układamy pokrojone buraki, paprykę i szynkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, grzanie góra-dół. Po tym czasie posypujemy pizzę startym żółtym serem i pieczemy jeszcze 10 minut.

Autorem przepisu jest blog Kulinarna Maniusia.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.