Pierwszym skojarzeniem, gdy spytacie o danie dla dzieci odpowiem – pizza! Spytacie dlaczego? Pewnie dlatego, że mój syn ją uwielbia i chętnie jadłby ją codziennie. Od zawsze robiąc pizzę „przemycam” w niej warzywa, ponieważ dzieci mają problemy z ich jedzeniem. W mojej wariacji na temat pizzy, dzieci często nawet nie wiedzą jakie pyszne warzywa zjadły. Burak jest bardzo cennym składnikiem w naszej codziennej diecie, posiadają właściwości przeciwutleniające i bakteriostatyczne. Dzięki zawartym betacyjanom pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Właśnie dlatego wybrałam buraki jako motyw przewodni mojej pizzy.
Składniki na ciasto:
- 280 g mąki orkiszowej jasnej
- 15 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki oleju
- 170 ml ciepłej wody
Dodatki:
- sos pomidorowy do posmarowania pizzy
- łyżka suszonej bazylii
- 2 pieczone buraki
- 1 żółta papryka
- kawałek szynki
- 100 g żółtego sera
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, dodajemy sól, cukier i olej. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto 2-3 minuty. Następnie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 1,5 – 2 godzin, aby wyrosło.
Ciasto dzielimy na dwie części. Układamy każdą z nich na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wałkujemy. Możemy sobie pomóc palcami rozciągając ciasto. To jakie będzie grube zależy już od tego jaką pizzę najbardziej lubimy.
Jak upiec buraki – ja wkładam je do nagrzanego piekarnika w skórce i piekę przez 90 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odstawiam, aby wystygły i obieram ze skórki.
Każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy suszoną bazylią. Układamy pokrojone buraki, paprykę i szynkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, grzanie góra-dół. Po tym czasie posypujemy pizzę startym żółtym serem i pieczemy jeszcze 10 minut.
Autorem przepisu jest blog Kulinarna Maniusia.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.