Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Pierwszym skojarzeniem, gdy spytacie o danie dla dzieci odpowiem – pizza! Spytacie dlaczego? Pewnie dlatego, że mój syn ją uwielbia i chętnie jadłby ją codziennie. Od zawsze robiąc pizzę „przemycam” w niej warzywa, ponieważ dzieci mają problemy z ich jedzeniem. W mojej wariacji na temat pizzy, dzieci często nawet nie wiedzą jakie pyszne warzywa zjadły. Burak jest bardzo cennym składnikiem w naszej codziennej diecie, posiadają właściwości przeciwutleniające i bakteriostatyczne. Dzięki zawartym betacyjanom pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Właśnie dlatego wybrałam buraki jako motyw przewodni mojej pizzy.

Składniki na ciasto:

  • 280 g mąki orkiszowej jasnej
  • 15 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki oleju 
  • 170 ml ciepłej wody

Dodatki:

  • sos pomidorowy do posmarowania pizzy
  • łyżka suszonej bazylii
  • 2 pieczone buraki
  • 1 żółta papryka
  • kawałek szynki
  • 100 g żółtego sera

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, dodajemy sól, cukier i olej. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto 2-3 minuty. Następnie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 1,5 – 2 godzin, aby wyrosło. 

Ciasto dzielimy na dwie części. Układamy każdą z nich na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wałkujemy. Możemy sobie pomóc palcami rozciągając ciasto. To jakie będzie grube zależy już od tego jaką pizzę najbardziej lubimy. 

Jak upiec buraki – ja wkładam je do nagrzanego piekarnika w skórce i piekę przez 90 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odstawiam, aby wystygły i obieram ze skórki. 

Każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy suszoną bazylią. Układamy pokrojone buraki, paprykę i szynkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, grzanie góra-dół. Po tym czasie posypujemy pizzę startym żółtym serem i pieczemy jeszcze 10 minut.

Autorem przepisu jest blog Kulinarna Maniusia.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.