Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Placki to dość popularne danie na słodko, choć z reguły wykorzystywana jest do nich zwykła pszenna mąka o wysokim indeksie glikemicznym, co nie jest wskazane. W tym przepisie została wykorzystana mąka orkiszowa, a

także zdrowa dynia, nadająca plackom wilgoć i puszystość. Węglowodany złożone w połączeniu ze zdrowym tłuszczem orzechowym zapewniają długie uczucie sytości, dlatego też takie placki sprawdzą się jako pierwszy posiłek w ciągu dnia, a robiąc podwójną porcję – możemy je wykorzystać także jako drugie śniadanie.

Składniki:

  • 100 g dyni gotowanej
  • 1 jajko
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 5 g oleju rzepakowego
  • 20 g miodu
  • 70 g mąki orkiszowej
  • 25 g orzechów włoskich lub migdałów
  • 3 g proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Placki z dyni: łyżką mieszamy w misce zmiksowaną na mus dynię z jogurtem naturalnym, jajkiem oraz olejem i miodem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia, dokładnie mieszając. Do miski z dynią wsypujemy suche składniki z drugiej miski i wszystko mieszamy łyżką (krótko, wolno, tylko do połączenia się składników).

Rozgrzewamy patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nie dodając tłuszczu. Nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta, zachowując odstępy. Rozprowadzamy ciasto po powierzchni na kształt koła. Wyrównujemy powierzchnię nałożonego ciasta.

Smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 1,5 – 2 minuty do zrumienienia się, przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie (ok. 1,5 minuty), po czym zdejmujemy z patelni.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.