Placki to dość popularne danie na słodko, choć z reguły wykorzystywana jest do nich zwykła pszenna mąka o wysokim indeksie glikemicznym, co nie jest wskazane. W tym przepisie została wykorzystana mąka orkiszowa, a
także zdrowa dynia, nadająca plackom wilgoć i puszystość. Węglowodany złożone w połączeniu ze zdrowym tłuszczem orzechowym zapewniają długie uczucie sytości, dlatego też takie placki sprawdzą się jako pierwszy posiłek w ciągu dnia, a robiąc podwójną porcję – możemy je wykorzystać także jako drugie śniadanie.
Składniki:
- 100 g dyni gotowanej
- 1 jajko
- 100 g jogurtu naturalnego
- 5 g oleju rzepakowego
- 20 g miodu
- 70 g mąki orkiszowej
- 25 g orzechów włoskich lub migdałów
- 3 g proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Placki z dyni: łyżką mieszamy w misce zmiksowaną na mus dynię z jogurtem naturalnym, jajkiem oraz olejem i miodem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia, dokładnie mieszając. Do miski z dynią wsypujemy suche składniki z drugiej miski i wszystko mieszamy łyżką (krótko, wolno, tylko do połączenia się składników).
Rozgrzewamy patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nie dodając tłuszczu. Nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta, zachowując odstępy. Rozprowadzamy ciasto po powierzchni na kształt koła. Wyrównujemy powierzchnię nałożonego ciasta.
Smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 1,5 – 2 minuty do zrumienienia się, przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie (ok. 1,5 minuty), po czym zdejmujemy z patelni.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.