Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Placki to dość popularne danie na słodko, choć z reguły wykorzystywana jest do nich zwykła pszenna mąka o wysokim indeksie glikemicznym, co nie jest wskazane. W tym przepisie została wykorzystana mąka orkiszowa, a

także zdrowa dynia, nadająca plackom wilgoć i puszystość. Węglowodany złożone w połączeniu ze zdrowym tłuszczem orzechowym zapewniają długie uczucie sytości, dlatego też takie placki sprawdzą się jako pierwszy posiłek w ciągu dnia, a robiąc podwójną porcję – możemy je wykorzystać także jako drugie śniadanie.

Składniki:

  • 100 g dyni gotowanej
  • 1 jajko
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 5 g oleju rzepakowego
  • 20 g miodu
  • 70 g mąki orkiszowej
  • 25 g orzechów włoskich lub migdałów
  • 3 g proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Placki z dyni: łyżką mieszamy w misce zmiksowaną na mus dynię z jogurtem naturalnym, jajkiem oraz olejem i miodem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia, dokładnie mieszając. Do miski z dynią wsypujemy suche składniki z drugiej miski i wszystko mieszamy łyżką (krótko, wolno, tylko do połączenia się składników).

Rozgrzewamy patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nie dodając tłuszczu. Nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta, zachowując odstępy. Rozprowadzamy ciasto po powierzchni na kształt koła. Wyrównujemy powierzchnię nałożonego ciasta.

Smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 1,5 – 2 minuty do zrumienienia się, przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie (ok. 1,5 minuty), po czym zdejmujemy z patelni.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.