Czy jest coś pyszniejszego niż chrupiące placki ziemniaczane? Tak! Placki ziemniaczane z gulaszem!
Na zdrowie wyjdzie nam jedzenie tego, co rośnie w naszym klimacie, czyli polecamy do jedzenia polskie warzywa i owoce. Nasza propozycja na takie właśnie danie to placki ziemniaczane z gulaszem warzywnym. Wersja dla każdego – choć bezmięsna, to bardzo syta, pożywna i idealna na tę porę roku. A i wegetarianie, a nawet weganie, mogą skorzystać z tego przepisu na to dość klasyczne i proste danie, gdyż składniki są pochodzenia tylko roślinnego. Placki ziemniaczane bez jajka są równie pyszne, a przygotowane według poniższej instrukcji wyjdą na pewno chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. A gulasz warzywny jest na pewno smaczny, aromatyczny i bardzo kolorowy dzięki różnym warzywom.
Składniki na placki ziemniaczane (4 porcje):
- 6-8 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz i słodka papryka
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Ziemniaki i cebulę obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Możemy zetrzeć w maszynce z szatkownicą.
- Do starych ziemniaków dodajemy mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy.
- Na bardzo dobrze rozgrzany olej wkładamy łyżką masę ziemniaczaną formując placki nie za grube i nie za cienkie. Nie za dużo na patelni, by olej nie tracił temperatury.
- Gdy widać przyrumienione brzegi, a środek placka już jest prawie cały ścięty, przewracamy na drugą stronę i smażymy na rumiano.
- Wyjmujemy i nakładamy kolejną porcję.
- I gotowe! Takie placki są chrupiące z zewnątrz i idealnie dosmażone w środku.
Składniki na gulasz warzywny:
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 10 pieczarek
- 3 marchewki
- 2 kolorowe papryki
- pół cukinii
- około 500 g dyni na mus dyniowy
- przyprawy – słodka papryka, sól, pieprz, oregano, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, pietruszka, odrobina curry lub inne według upodobań smakowych (np. ostra papryka, chili lub majeranek)
- 3 łyżki oleju
Wykonanie:
- Na rozgrzany olej wsypujemy łyżkę słodkiej papryki i chwilę smażymy.
- Drobniutko kroimy czosnek i cebulę. Wrzucamy na patelnię z olejem i papryką.
- Gdy się zeszkli, dorzucamy pokrojone w półplasterki pieczarki.
- Po odparowaniu pieczarek dorzucamy pokrojoną w słupki marchewkę i pokrojone w kostkę kolorowe papryki i cukinię.
- Smażymy z pół godziny, aż warzywa zaczną się przypalać! Bo to właśnie robi smak gulaszu.
- Do pół litra wody wsypujemy przyprawy, mieszamy i wlewamy do warzyw. Dusimy pod przykryciem 20 minut.
- W tym czasie robimy mus dyniowy. Drobno kroimy dynię, wrzucamy do garnka i smażymy na oleju ze dwie minuty. Zalewamy szklanką wody i gotujemy 15 minut. Po czym blendujemy.
- Szklankę musu dyniowego dolewamy do warzyw. Mus dyniowy zagęszcza gulasz.
- Dusimy gulasz jeszcze z 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- I gulasz warzywny gotowy!
- Teraz wystarczy na placki ziemniaczane nałożyć trochę gulaszu i zajadać!
- Smacznego!
Autorem przepisu jest blog Dobra gospodyni dom wesołym czyni.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.