Najnowsze wpisy

  • Warzywa i owoce – kolorowo, na zdrowie!

    Warzywa i owoce – kolorowo, na zdrowie!

    Warzywa i owoce – smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić kolorowy dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Warto zadbać o to, by warzywa i owoce gościły na naszych stołach pięć razy dziennie! Zdrowie na piątkę z plusem! Warzywa i owoce – stanowią źródło wielu ważnych dla nas składników pokarmowych, m.in. […]Czytaj więcej »
  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »

Czy jest coś pyszniejszego niż chrupiące placki ziemniaczane? Tak! Placki ziemniaczane z gulaszem!

Na zdrowie wyjdzie nam jedzenie tego, co rośnie w naszym klimacie, czyli polecamy do jedzenia polskie warzywa i owoce. Nasza propozycja na takie właśnie danie to placki ziemniaczane z gulaszem warzywnym. Wersja dla każdego – choć bezmięsna, to bardzo syta, pożywna i idealna na tę porę roku. A i wegetarianie, a nawet weganie, mogą skorzystać z tego przepisu na to dość klasyczne i proste danie, gdyż składniki są pochodzenia tylko roślinnego. Placki ziemniaczane bez jajka są równie pyszne, a przygotowane według poniższej instrukcji wyjdą na pewno chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. A gulasz warzywny jest na pewno smaczny, aromatyczny i bardzo kolorowy dzięki różnym warzywom.

Składniki na placki ziemniaczane (4 porcje):

  • 6-8 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz i słodka papryka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Możemy zetrzeć w maszynce z szatkownicą.
  2. Do starych ziemniaków dodajemy mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy.
  3. Na bardzo dobrze rozgrzany olej wkładamy łyżką masę ziemniaczaną formując placki nie za grube i nie za cienkie. Nie za dużo na patelni, by olej nie tracił temperatury.
  4. Gdy widać przyrumienione brzegi, a środek placka już jest prawie cały ścięty, przewracamy na drugą stronę i smażymy na rumiano.
  5. Wyjmujemy i nakładamy kolejną porcję.
  6. I gotowe! Takie placki są chrupiące z zewnątrz i idealnie dosmażone w środku.

Składniki na gulasz warzywny:

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 pieczarek
  • 3 marchewki
  • 2 kolorowe papryki
  • pół cukinii
  • około 500 g dyni na mus dyniowy
  • przyprawy – słodka papryka, sól, pieprz, oregano, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, pietruszka, odrobina curry lub inne według upodobań smakowych (np. ostra papryka, chili lub majeranek)
  • 3 łyżki oleju

Wykonanie:

  1. Na rozgrzany olej wsypujemy łyżkę słodkiej papryki i chwilę smażymy.
  2. Drobniutko kroimy czosnek i cebulę. Wrzucamy na patelnię z olejem i papryką.
  3. Gdy się zeszkli, dorzucamy pokrojone w półplasterki pieczarki.
  4. Po odparowaniu pieczarek dorzucamy pokrojoną w słupki marchewkę i pokrojone w kostkę kolorowe papryki i cukinię.
  5. Smażymy z pół godziny, aż warzywa zaczną się przypalać! Bo to właśnie robi smak gulaszu.
  6. Do pół litra wody wsypujemy przyprawy, mieszamy i wlewamy do warzyw. Dusimy pod przykryciem 20 minut.
  7. W tym czasie robimy mus dyniowy. Drobno kroimy dynię, wrzucamy do garnka i smażymy na oleju ze dwie minuty. Zalewamy szklanką wody i gotujemy 15 minut. Po czym blendujemy.
  8. Szklankę musu dyniowego dolewamy do warzyw. Mus dyniowy zagęszcza gulasz.
  9. Dusimy gulasz jeszcze z 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  10. I gulasz warzywny gotowy!
  11. Teraz wystarczy na placki ziemniaczane nałożyć trochę gulaszu i zajadać!
  12. Smacznego!

Autorem przepisu jest blog Dobra gospodyni dom wesołym czyni.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.