Najnowsze wpisy

  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »
  • Ciąża – i co dalej? Jak trenować bezpiecznie dla siebie i dziecka

    Ciąża – i co dalej? Jak trenować bezpiecznie dla siebie i dziecka

    1. Zdobądź zielone światło. Ćwiczenia w ciąży są nie tylko możliwe, ale wręcz wskazane. Kiedy już wiesz, że spodziewasz się dziecka, przed rozpoczęciem jakiejkolwiek aktywności upewnij się jednak u swojego lekarza prowadzącego, że w Twoim przypadku nie ma przeciwskazań, a ciąża jest fizjologiczna. Chodź regularnie na badania kontrolne, aby mieć pewność, że wszystko przebiega prawidłowo. […]Czytaj więcej »

Wybór warzyw sezonowych w styczniu jest dosyć ograniczony w naszych polskich warunkach.  Szczególnie zimą, warto dostarczać organizmowi większą ilość witamin i składników mineralnych, które zapewnianą nam lepszą odporność. By chronić się przed przeziębieniem dobrze jest spożywać większą ilość witaminy C, która jest zawarta w selerze korzeniowym. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, a do tego dostarcza organizmowi wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez. Jako mama staram się przemycić jak największą ilość warzyw w diecie moich córek. Ich ocena jest dla mnie najlepszym sygnałem, czy dany przepis zagości w naszej kuchni na stałe.

Placki selerowe z piekarnika

Nie tylko dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju placki. W tym daniu główne skrzypce należą do selera. Korzeń selera nadaje plackom delikatnego, lekko słodkawego smaku, który powoduje, że placki stają się chrupiące i znikają w mgnieniu oka. Jest to zdrowsza wersja klasycznych placków ziemniaczanych, do których wykonania nie potrzebujemy patelni i tłuszczu.

Składniki:
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 średni seler
  • Garść startego pora
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • Sól i pieprz
Wykonanie:

Ziemniaki i seler obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekany por i jajko. Następnie dodajemy mąkę. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Na blasze wyłożonej pergaminem formujemy placki, zachowując między nimi odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną, posypane natką pietruszki.

Autorem przepisu jest blog Nieidealnaanna.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.