Wybór warzyw sezonowych w styczniu jest dosyć ograniczony w naszych polskich warunkach. Szczególnie zimą, warto dostarczać organizmowi większą ilość witamin i składników mineralnych, które zapewnianą nam lepszą odporność. By chronić się przed przeziębieniem dobrze jest spożywać większą ilość witaminy C, która jest zawarta w selerze korzeniowym. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, a do tego dostarcza organizmowi wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez. Jako mama staram się przemycić jak największą ilość warzyw w diecie moich córek. Ich ocena jest dla mnie najlepszym sygnałem, czy dany przepis zagości w naszej kuchni na stałe.
Placki selerowe z piekarnika
Nie tylko dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju placki. W tym daniu główne skrzypce należą do selera. Korzeń selera nadaje plackom delikatnego, lekko słodkawego smaku, który powoduje, że placki stają się chrupiące i znikają w mgnieniu oka. Jest to zdrowsza wersja klasycznych placków ziemniaczanych, do których wykonania nie potrzebujemy patelni i tłuszczu.
Składniki:
- 3 małe ziemniaki
- 1 średni seler
- Garść startego pora
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki i seler obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekany por i jajko. Następnie dodajemy mąkę. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Na blasze wyłożonej pergaminem formujemy placki, zachowując między nimi odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną, posypane natką pietruszki.
Autorem przepisu jest blog Nieidealnaanna.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.