Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Wybór warzyw sezonowych w styczniu jest dosyć ograniczony w naszych polskich warunkach.  Szczególnie zimą, warto dostarczać organizmowi większą ilość witamin i składników mineralnych, które zapewnianą nam lepszą odporność. By chronić się przed przeziębieniem dobrze jest spożywać większą ilość witaminy C, która jest zawarta w selerze korzeniowym. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, a do tego dostarcza organizmowi wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez. Jako mama staram się przemycić jak największą ilość warzyw w diecie moich córek. Ich ocena jest dla mnie najlepszym sygnałem, czy dany przepis zagości w naszej kuchni na stałe.

Placki selerowe z piekarnika

Nie tylko dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju placki. W tym daniu główne skrzypce należą do selera. Korzeń selera nadaje plackom delikatnego, lekko słodkawego smaku, który powoduje, że placki stają się chrupiące i znikają w mgnieniu oka. Jest to zdrowsza wersja klasycznych placków ziemniaczanych, do których wykonania nie potrzebujemy patelni i tłuszczu.

Składniki:
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 średni seler
  • Garść startego pora
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • Sól i pieprz
Wykonanie:

Ziemniaki i seler obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekany por i jajko. Następnie dodajemy mąkę. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Na blasze wyłożonej pergaminem formujemy placki, zachowując między nimi odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną, posypane natką pietruszki.

Autorem przepisu jest blog Nieidealnaanna.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.