Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Wybór warzyw sezonowych w styczniu jest dosyć ograniczony w naszych polskich warunkach.  Szczególnie zimą, warto dostarczać organizmowi większą ilość witamin i składników mineralnych, które zapewnianą nam lepszą odporność. By chronić się przed przeziębieniem dobrze jest spożywać większą ilość witaminy C, która jest zawarta w selerze korzeniowym. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, a do tego dostarcza organizmowi wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez. Jako mama staram się przemycić jak największą ilość warzyw w diecie moich córek. Ich ocena jest dla mnie najlepszym sygnałem, czy dany przepis zagości w naszej kuchni na stałe.

Placki selerowe z piekarnika

Nie tylko dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju placki. W tym daniu główne skrzypce należą do selera. Korzeń selera nadaje plackom delikatnego, lekko słodkawego smaku, który powoduje, że placki stają się chrupiące i znikają w mgnieniu oka. Jest to zdrowsza wersja klasycznych placków ziemniaczanych, do których wykonania nie potrzebujemy patelni i tłuszczu.

Składniki:
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 średni seler
  • Garść startego pora
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • Sól i pieprz
Wykonanie:

Ziemniaki i seler obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekany por i jajko. Następnie dodajemy mąkę. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Na blasze wyłożonej pergaminem formujemy placki, zachowując między nimi odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną, posypane natką pietruszki.

Autorem przepisu jest blog Nieidealnaanna.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.