Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Słoneczne, przyjemne dla oka, smaczne, wartościowe i pożywne – morele! Dzięki obecności beta karotenu – żółtego barwnika – morele mają działanie przeciwutleniające, czyli zapobiegające starzeniu się organizmu. Barwnik ten chroni skórę przed promieniowaniem UV. Dodatkowo morele mają działanie zasadotwórcze! Zawierają sporo żelaza, fosforu, wapnia i błonnika, dzięki którym zapobiegają anemii oraz korzystnie wpływają na trawienie. Możesz ich używać do ciast, deserów, ale też knedli czy chutneyów do mięs.

Składniki (kilka porcji):

  • 700 g moreli
  • 50-60 g cukru
  • wanilia

Wykonanie:

Morele dokładnie umyj, wypestkuj, pokrój w drobniejsze kawałki. Włóż do garnka, zasyp cukrem, zostaw na 1-2 godziny.

Ustaw na średnim ogniu i duś 30-40 minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia, kiedy masa jest już gęsta dodaj ziarenka z laski wanilii.

Przełóż do słoiczka. Zjadaj ze świeżym pieczywem, jako dodatek do sera lub jogurtu.

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.