Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Słoneczne, przyjemne dla oka, smaczne, wartościowe i pożywne – morele! Dzięki obecności beta karotenu – żółtego barwnika – morele mają działanie przeciwutleniające, czyli zapobiegające starzeniu się organizmu. Barwnik ten chroni skórę przed promieniowaniem UV. Dodatkowo morele mają działanie zasadotwórcze! Zawierają sporo żelaza, fosforu, wapnia i błonnika, dzięki którym zapobiegają anemii oraz korzystnie wpływają na trawienie. Możesz ich używać do ciast, deserów, ale też knedli czy chutneyów do mięs.

Składniki (kilka porcji):

  • 700 g moreli
  • 50-60 g cukru
  • wanilia

Wykonanie:

Morele dokładnie umyj, wypestkuj, pokrój w drobniejsze kawałki. Włóż do garnka, zasyp cukrem, zostaw na 1-2 godziny.

Ustaw na średnim ogniu i duś 30-40 minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia, kiedy masa jest już gęsta dodaj ziarenka z laski wanilii.

Przełóż do słoiczka. Zjadaj ze świeżym pieczywem, jako dodatek do sera lub jogurtu.

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.