Słoneczne, przyjemne dla oka, smaczne, wartościowe i pożywne – morele! Dzięki obecności beta karotenu – żółtego barwnika – morele mają działanie przeciwutleniające, czyli zapobiegające starzeniu się organizmu. Barwnik ten chroni skórę przed promieniowaniem UV. Dodatkowo morele mają działanie zasadotwórcze! Zawierają sporo żelaza, fosforu, wapnia i błonnika, dzięki którym zapobiegają anemii oraz korzystnie wpływają na trawienie. Możesz ich używać do ciast, deserów, ale też knedli czy chutneyów do mięs.
Składniki (kilka porcji):
- 700 g moreli
- 50-60 g cukru
- wanilia
Wykonanie:
Morele dokładnie umyj, wypestkuj, pokrój w drobniejsze kawałki. Włóż do garnka, zasyp cukrem, zostaw na 1-2 godziny.
Ustaw na średnim ogniu i duś 30-40 minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia, kiedy masa jest już gęsta dodaj ziarenka z laski wanilii.
Przełóż do słoiczka. Zjadaj ze świeżym pieczywem, jako dodatek do sera lub jogurtu.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.