Dlaczego warto jeść brokuły? Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.
Składniki:
● 1 brokuł ( 1 duży, lub mrożone )
● włoszczyzna
● bulion rosołowy
● przyprawy: sól,pieprz, gałka
muszkatołowa
● prażone migdały (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Zagotuj bulion
- Wrzuć warzywa i gotuj, aż zmiękną
- Całość zblenduj i przypraw
- Migdały upraż na suchej patelni
- Podawaj zupę krem okraszoną migdałami.
Autorem przepisu jest blog Blogierka
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.