Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Puree z selera jest zdecydowanie lżejszą alternatywą dla jego ziemniaczanego wariantu. Zawiera mnie węglowodanów, jest lepiej strawne a do tego pyszne! W połączeniu z pieczoną dynią i łososiem tworzą bardzo smaczne i efektowne danie.

Składniki:

pure:
  • 200 g selera
  • 100 ml mleka
  • sól do smaku
dodatkowo:
  • 150 g tymianku
  • 200 g pstrąga łososiowatego
  • 150g dyni
  • sól, pieprz do smaku
  • kiełki z jarmużu
  • olej lniany
  • pietruszka

Przygotowanie:

  1. Seler kroimy w kostkę i gotujemy w mleku i wodzie do miękkości. Następnie lekko solimy i blendujemy na piure.
  2. Rybę doprawiamy solą i pieprzem, następnie pieczemy w piekarniku około 20 minut.
  3. Dynię kroimy w kostkę i podpiekamy na odrobinie oleju z tymiankiem.
  4. Pietruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie paseczki, które pieczemy na oleju aż powstaną chipsy.
  5. Na talerz układamy porcję piure, na to kładziemy łososia i kiełki. Z boku kładziemy pieczoną dynię i chipsy z pietruszki. Skrapiamy lnianym olejem.
  6. Smacznego.

Autorem przepisu jest blog Kulinarne Fantazje Marioli.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.