Puree z selera jest zdecydowanie lżejszą alternatywą dla jego ziemniaczanego wariantu. Zawiera mnie węglowodanów, jest lepiej strawne a do tego pyszne! W połączeniu z pieczoną dynią i łososiem tworzą bardzo smaczne i efektowne danie.
Składniki:
pure:
- 200 g selera
- 100 ml mleka
- sól do smaku
dodatkowo:
- 150 g tymianku
- 200 g pstrąga łososiowatego
- 150g dyni
- sól, pieprz do smaku
- kiełki z jarmużu
- olej lniany
- pietruszka
Przygotowanie:
- Seler kroimy w kostkę i gotujemy w mleku i wodzie do miękkości. Następnie lekko solimy i blendujemy na piure.
- Rybę doprawiamy solą i pieprzem, następnie pieczemy w piekarniku około 20 minut.
- Dynię kroimy w kostkę i podpiekamy na odrobinie oleju z tymiankiem.
- Pietruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie paseczki, które pieczemy na oleju aż powstaną chipsy.
- Na talerz układamy porcję piure, na to kładziemy łososia i kiełki. Z boku kładziemy pieczoną dynię i chipsy z pietruszki. Skrapiamy lnianym olejem.
- Smacznego.
Autorem przepisu jest blog Kulinarne Fantazje Marioli.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.