Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Puree z selera jest zdecydowanie lżejszą alternatywą dla jego ziemniaczanego wariantu. Zawiera mnie węglowodanów, jest lepiej strawne a do tego pyszne! W połączeniu z pieczoną dynią i łososiem tworzą bardzo smaczne i efektowne danie.

Składniki:

pure:
  • 200 g selera
  • 100 ml mleka
  • sól do smaku
dodatkowo:
  • 150 g tymianku
  • 200 g pstrąga łososiowatego
  • 150g dyni
  • sól, pieprz do smaku
  • kiełki z jarmużu
  • olej lniany
  • pietruszka

Przygotowanie:

  1. Seler kroimy w kostkę i gotujemy w mleku i wodzie do miękkości. Następnie lekko solimy i blendujemy na piure.
  2. Rybę doprawiamy solą i pieprzem, następnie pieczemy w piekarniku około 20 minut.
  3. Dynię kroimy w kostkę i podpiekamy na odrobinie oleju z tymiankiem.
  4. Pietruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie paseczki, które pieczemy na oleju aż powstaną chipsy.
  5. Na talerz układamy porcję piure, na to kładziemy łososia i kiełki. Z boku kładziemy pieczoną dynię i chipsy z pietruszki. Skrapiamy lnianym olejem.
  6. Smacznego.

Autorem przepisu jest blog Kulinarne Fantazje Marioli.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.