Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Propozycja dobra zarówno na pierwszy, jak i ostatni posiłek w ciągu dnia. Jajka dają długie uczucie sytości, a także pełnowartościowe białko. Dodatek sezonowych owoców albo w okresie zimowym tych z mrożonek to zastrzyk witaminy C i składników o działaniu antyoksydacyjnym.

Składniki:

  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 150-200 g malin
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy pianę, dodajemy żółtka i mąkę, mieszamy delikatnie. Wlewamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła. Po chwili przewracamy omlet na drugą stronę, by się ściął. Na ciepły omlet kładziemy owoce, można posypać płatkami migdałów lub dowolnymi orzechami.

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.