Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Jedno ze wspomnień z dzieciństwa i wakacji na wsi – rabarbar moczony w cukrze. Kwaskowaty smak przełamany słodyczą to prosta, ale orzeźwiająca i niskokaloryczna przekąska. Dodatkowo rabarbar to doskonałe źródło witaminy C, K oraz wapnia, magnezu i potasu. Zawarta w nim rapontygenina, czyli jeden z polifenoli ma właściwości antynowotworowe oraz wspomagające funkcjonowanie układu krążenia.

Rabarbar to warzywo uniwersalne – nadaje się do produkcji słodkich deserów, dżemów, lodów czy kompotów, ale może być wykorzystany również jako dodatek do sosów np. do mięs.

Tym razem przedstawiamy propozycję prostego deseru. To doskonała alternatywa kiedy pojawią się niezapowiedziani goście – zrobisz go jedynie w 20 minut.  

Składniki (4 porcje):

  • 4-5 lasek rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 laska wanilii
  • masło do wysmarowania kokilek
  • 4 kokilki

Kruszonka:

  • 60g masła
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 3-4 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:

Rabarbar umyj, pokrój w 1-1,5cm kawałki, zasyp cukrem wymieszanym z ziarenkami wanilii i odstaw na 5-7 minut.

W między czasie rozpuść w małym garnuszku masło, dodaj cukier, a po chwili mąkę, płatki, orzechy, szczyptę soli. Całość szybko wymieszaj i wystudź.

Do 4 kokilek wysmarowanych masłem włóż rabarbar, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piecz ok. 15 minut lub do zarumienienia. Możesz podawać z lodami lub jogurtem naturalnym.