Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Jedno ze wspomnień z dzieciństwa i wakacji na wsi – rabarbar moczony w cukrze. Kwaskowaty smak przełamany słodyczą to prosta, ale orzeźwiająca i niskokaloryczna przekąska. Dodatkowo rabarbar to doskonałe źródło witaminy C, K oraz wapnia, magnezu i potasu. Zawarta w nim rapontygenina, czyli jeden z polifenoli ma właściwości antynowotworowe oraz wspomagające funkcjonowanie układu krążenia.

Rabarbar to warzywo uniwersalne – nadaje się do produkcji słodkich deserów, dżemów, lodów czy kompotów, ale może być wykorzystany również jako dodatek do sosów np. do mięs.

Tym razem przedstawiamy propozycję prostego deseru. To doskonała alternatywa kiedy pojawią się niezapowiedziani goście – zrobisz go jedynie w 20 minut.  

Składniki (4 porcje):

  • 4-5 lasek rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 laska wanilii
  • masło do wysmarowania kokilek
  • 4 kokilki

Kruszonka:

  • 60g masła
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 3-4 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:

Rabarbar umyj, pokrój w 1-1,5cm kawałki, zasyp cukrem wymieszanym z ziarenkami wanilii i odstaw na 5-7 minut.

W między czasie rozpuść w małym garnuszku masło, dodaj cukier, a po chwili mąkę, płatki, orzechy, szczyptę soli. Całość szybko wymieszaj i wystudź.

Do 4 kokilek wysmarowanych masłem włóż rabarbar, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piecz ok. 15 minut lub do zarumienienia. Możesz podawać z lodami lub jogurtem naturalnym.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.