Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Jedno ze wspomnień z dzieciństwa i wakacji na wsi – rabarbar moczony w cukrze. Kwaskowaty smak przełamany słodyczą to prosta, ale orzeźwiająca i niskokaloryczna przekąska. Dodatkowo rabarbar to doskonałe źródło witaminy C, K oraz wapnia, magnezu i potasu. Zawarta w nim rapontygenina, czyli jeden z polifenoli ma właściwości antynowotworowe oraz wspomagające funkcjonowanie układu krążenia.

Rabarbar to warzywo uniwersalne – nadaje się do produkcji słodkich deserów, dżemów, lodów czy kompotów, ale może być wykorzystany również jako dodatek do sosów np. do mięs.

Tym razem przedstawiamy propozycję prostego deseru. To doskonała alternatywa kiedy pojawią się niezapowiedziani goście – zrobisz go jedynie w 20 minut.  

Składniki (4 porcje):

  • 4-5 lasek rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 laska wanilii
  • masło do wysmarowania kokilek
  • 4 kokilki

Kruszonka:

  • 60g masła
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 3-4 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:

Rabarbar umyj, pokrój w 1-1,5cm kawałki, zasyp cukrem wymieszanym z ziarenkami wanilii i odstaw na 5-7 minut.

W między czasie rozpuść w małym garnuszku masło, dodaj cukier, a po chwili mąkę, płatki, orzechy, szczyptę soli. Całość szybko wymieszaj i wystudź.

Do 4 kokilek wysmarowanych masłem włóż rabarbar, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piecz ok. 15 minut lub do zarumienienia. Możesz podawać z lodami lub jogurtem naturalnym.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.