Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Jedno ze wspomnień z dzieciństwa i wakacji na wsi – rabarbar moczony w cukrze. Kwaskowaty smak przełamany słodyczą to prosta, ale orzeźwiająca i niskokaloryczna przekąska. Dodatkowo rabarbar to doskonałe źródło witaminy C, K oraz wapnia, magnezu i potasu. Zawarta w nim rapontygenina, czyli jeden z polifenoli ma właściwości antynowotworowe oraz wspomagające funkcjonowanie układu krążenia.

Rabarbar to warzywo uniwersalne – nadaje się do produkcji słodkich deserów, dżemów, lodów czy kompotów, ale może być wykorzystany również jako dodatek do sosów np. do mięs.

Tym razem przedstawiamy propozycję prostego deseru. To doskonała alternatywa kiedy pojawią się niezapowiedziani goście – zrobisz go jedynie w 20 minut.  

Składniki (4 porcje):

  • 4-5 lasek rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 laska wanilii
  • masło do wysmarowania kokilek
  • 4 kokilki

Kruszonka:

  • 60g masła
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 3-4 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:

Rabarbar umyj, pokrój w 1-1,5cm kawałki, zasyp cukrem wymieszanym z ziarenkami wanilii i odstaw na 5-7 minut.

W między czasie rozpuść w małym garnuszku masło, dodaj cukier, a po chwili mąkę, płatki, orzechy, szczyptę soli. Całość szybko wymieszaj i wystudź.

Do 4 kokilek wysmarowanych masłem włóż rabarbar, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piecz ok. 15 minut lub do zarumienienia. Możesz podawać z lodami lub jogurtem naturalnym.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.