Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

A o to inny sposób na cudowne, sezonowe warzywo – szparagi jako wypełnienie roladki z kurczaka z szynką parmeńską! Atrakcyjnie wygląda i doskonale smakuje, nawet najmłodszym. Takie danie to ciekawy sposób „przemycenia” zielonego warzywa zawierającego witaminy i minerały, a także dostarczenie odpowiedniej ilość energii w postaci delikatnego i lekkostrawnego mięsa z kurczaka.

Składniki (4 porcje):

  • 12-14 szparagów zielonych
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub chudego boczku
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • ryż

Sałatka wiosenna:

  • sałata zielona
  • rzodkiewka
  • szczypiorek / koperek
  • sos: jogurt naturalny, sól, pieprz

Wykonanie:

Szparagi odpowiednio przygotuj: odłam zdrewniałe kawałki, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie (4-5 min.).

Piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz i pokrój na 4 kawałki. Rozbij je delikatnie, dopraw solą, pieprzem i posmaruj niewielką ilością musztardy. Na desce ułóż plaster szynki, plaster piersi, 3 lub 4 szparagi, zawiń.

Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie – pamiętaj o proporcji 2:1.

Warzywa na sałatkę umyj, osusz i pokrój. Składniki sosu wymieszaj i polej warzywa.

Na talerz wyłóż porcję roladki, ryż oraz sałatkę.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.