Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

A o to inny sposób na cudowne, sezonowe warzywo – szparagi jako wypełnienie roladki z kurczaka z szynką parmeńską! Atrakcyjnie wygląda i doskonale smakuje, nawet najmłodszym. Takie danie to ciekawy sposób „przemycenia” zielonego warzywa zawierającego witaminy i minerały, a także dostarczenie odpowiedniej ilość energii w postaci delikatnego i lekkostrawnego mięsa z kurczaka.

Składniki (4 porcje):

  • 12-14 szparagów zielonych
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub chudego boczku
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • ryż

Sałatka wiosenna:

  • sałata zielona
  • rzodkiewka
  • szczypiorek / koperek
  • sos: jogurt naturalny, sól, pieprz

Wykonanie:

Szparagi odpowiednio przygotuj: odłam zdrewniałe kawałki, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie (4-5 min.).

Piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz i pokrój na 4 kawałki. Rozbij je delikatnie, dopraw solą, pieprzem i posmaruj niewielką ilością musztardy. Na desce ułóż plaster szynki, plaster piersi, 3 lub 4 szparagi, zawiń.

Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie – pamiętaj o proporcji 2:1.

Warzywa na sałatkę umyj, osusz i pokrój. Składniki sosu wymieszaj i polej warzywa.

Na talerz wyłóż porcję roladki, ryż oraz sałatkę.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.