Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

A o to inny sposób na cudowne, sezonowe warzywo – szparagi jako wypełnienie roladki z kurczaka z szynką parmeńską! Atrakcyjnie wygląda i doskonale smakuje, nawet najmłodszym. Takie danie to ciekawy sposób „przemycenia” zielonego warzywa zawierającego witaminy i minerały, a także dostarczenie odpowiedniej ilość energii w postaci delikatnego i lekkostrawnego mięsa z kurczaka.

Składniki (4 porcje):

  • 12-14 szparagów zielonych
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub chudego boczku
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • ryż

Sałatka wiosenna:

  • sałata zielona
  • rzodkiewka
  • szczypiorek / koperek
  • sos: jogurt naturalny, sól, pieprz

Wykonanie:

Szparagi odpowiednio przygotuj: odłam zdrewniałe kawałki, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie (4-5 min.).

Piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz i pokrój na 4 kawałki. Rozbij je delikatnie, dopraw solą, pieprzem i posmaruj niewielką ilością musztardy. Na desce ułóż plaster szynki, plaster piersi, 3 lub 4 szparagi, zawiń.

Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie – pamiętaj o proporcji 2:1.

Warzywa na sałatkę umyj, osusz i pokrój. Składniki sosu wymieszaj i polej warzywa.

Na talerz wyłóż porcję roladki, ryż oraz sałatkę.