A o to inny sposób na cudowne, sezonowe warzywo – szparagi jako wypełnienie roladki z kurczaka z szynką parmeńską! Atrakcyjnie wygląda i doskonale smakuje, nawet najmłodszym. Takie danie to ciekawy sposób „przemycenia” zielonego warzywa zawierającego witaminy i minerały, a także dostarczenie odpowiedniej ilość energii w postaci delikatnego i lekkostrawnego mięsa z kurczaka.
Składniki (4 porcje):
- 12-14 szparagów zielonych
- 300 g piersi z kurczaka
- 4 plastry szynki parmeńskiej lub chudego boczku
- musztarda
- sól
- pieprz
- ryż
Sałatka wiosenna:
- sałata zielona
- rzodkiewka
- szczypiorek / koperek
- sos: jogurt naturalny, sól, pieprz
Wykonanie:
Szparagi odpowiednio przygotuj: odłam zdrewniałe kawałki, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie (4-5 min.).
Piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz i pokrój na 4 kawałki. Rozbij je delikatnie, dopraw solą, pieprzem i posmaruj niewielką ilością musztardy. Na desce ułóż plaster szynki, plaster piersi, 3 lub 4 szparagi, zawiń.
Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie – pamiętaj o proporcji 2:1.
Warzywa na sałatkę umyj, osusz i pokrój. Składniki sosu wymieszaj i polej warzywa.
Na talerz wyłóż porcję roladki, ryż oraz sałatkę.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.