Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Latem i z początkiem jesieni najsmaczniejsze są polskie POMIDORY. Warzywa te są dobrym źródłem witamin z grupy B – odpowiedzialnych między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a właściwa ich podaż z pożywieniem chroni przed bezsennością i spadkiem samopoczucia. Dostarczają naszej diecie witaminę C, K i A. Poza wspomnianymi witaminami, pomidory są szczególnie zasobne w potas. Bierze on udział w transportowaniu składników odżywczych do komórek naszego organizmu i pomaga też regulować ciśnienie tętnicze.

Składnikiem wyróżniającym pomidory na tle innych warzyw jest likopen – czerwony barwnik wykazujący silne działanie przeciwutleniające. Jak większość warzyw, pomidory uzupełniają naszą dietę w błonnik, który wspomaga przewód pokarmowy, usprawnia jego pracę przez co zapobiega zaparciom. W 93 % składają się z wody, dlatego też są niskokaloryczne – jeden średniej wielkości owoc to zaledwie 26 kcal. W proponowanym daniu w połączeniu z chudą, pieczoną rybą tworzą bardzo lekkie danie.

Składniki (1 porcja):

  • filet z mintaja lub dorsza – około 200 g
  • garść małych pomidorków lub 1 duży
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • zioła – rozmaryn lub tymianek

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rybę umyj, połóż na folii lub pergaminie do pieczenia. Posyp rybę solą, pieprzem, papryką o ziołami, skrop sokiem z cytryny.

Pomidory umyj i pokrój w plastry, ułóż na rybie. Rybę zawiń w folię/pergamin i włóż do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut.