Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Latem i z początkiem jesieni najsmaczniejsze są polskie POMIDORY. Warzywa te są dobrym źródłem witamin z grupy B – odpowiedzialnych między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a właściwa ich podaż z pożywieniem chroni przed bezsennością i spadkiem samopoczucia. Dostarczają naszej diecie witaminę C, K i A. Poza wspomnianymi witaminami, pomidory są szczególnie zasobne w potas. Bierze on udział w transportowaniu składników odżywczych do komórek naszego organizmu i pomaga też regulować ciśnienie tętnicze.

Składnikiem wyróżniającym pomidory na tle innych warzyw jest likopen – czerwony barwnik wykazujący silne działanie przeciwutleniające. Jak większość warzyw, pomidory uzupełniają naszą dietę w błonnik, który wspomaga przewód pokarmowy, usprawnia jego pracę przez co zapobiega zaparciom. W 93 % składają się z wody, dlatego też są niskokaloryczne – jeden średniej wielkości owoc to zaledwie 26 kcal. W proponowanym daniu w połączeniu z chudą, pieczoną rybą tworzą bardzo lekkie danie.

Składniki (1 porcja):

  • filet z mintaja lub dorsza – około 200 g
  • garść małych pomidorków lub 1 duży
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • zioła – rozmaryn lub tymianek

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rybę umyj, połóż na folii lub pergaminie do pieczenia. Posyp rybę solą, pieprzem, papryką o ziołami, skrop sokiem z cytryny.

Pomidory umyj i pokrój w plastry, ułóż na rybie. Rybę zawiń w folię/pergamin i włóż do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.