Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Latem i z początkiem jesieni najsmaczniejsze są polskie POMIDORY. Warzywa te są dobrym źródłem witamin z grupy B – odpowiedzialnych między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a właściwa ich podaż z pożywieniem chroni przed bezsennością i spadkiem samopoczucia. Dostarczają naszej diecie witaminę C, K i A. Poza wspomnianymi witaminami, pomidory są szczególnie zasobne w potas. Bierze on udział w transportowaniu składników odżywczych do komórek naszego organizmu i pomaga też regulować ciśnienie tętnicze.

Składnikiem wyróżniającym pomidory na tle innych warzyw jest likopen – czerwony barwnik wykazujący silne działanie przeciwutleniające. Jak większość warzyw, pomidory uzupełniają naszą dietę w błonnik, który wspomaga przewód pokarmowy, usprawnia jego pracę przez co zapobiega zaparciom. W 93 % składają się z wody, dlatego też są niskokaloryczne – jeden średniej wielkości owoc to zaledwie 26 kcal. W proponowanym daniu w połączeniu z chudą, pieczoną rybą tworzą bardzo lekkie danie.

Składniki (1 porcja):

  • filet z mintaja lub dorsza – około 200 g
  • garść małych pomidorków lub 1 duży
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • zioła – rozmaryn lub tymianek

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rybę umyj, połóż na folii lub pergaminie do pieczenia. Posyp rybę solą, pieprzem, papryką o ziołami, skrop sokiem z cytryny.

Pomidory umyj i pokrój w plastry, ułóż na rybie. Rybę zawiń w folię/pergamin i włóż do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.