Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

Latem i z początkiem jesieni najsmaczniejsze są polskie POMIDORY. Warzywa te są dobrym źródłem witamin z grupy B – odpowiedzialnych między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a właściwa ich podaż z pożywieniem chroni przed bezsennością i spadkiem samopoczucia. Dostarczają naszej diecie witaminę C, K i A. Poza wspomnianymi witaminami, pomidory są szczególnie zasobne w potas. Bierze on udział w transportowaniu składników odżywczych do komórek naszego organizmu i pomaga też regulować ciśnienie tętnicze.

Składnikiem wyróżniającym pomidory na tle innych warzyw jest likopen – czerwony barwnik wykazujący silne działanie przeciwutleniające. Jak większość warzyw, pomidory uzupełniają naszą dietę w błonnik, który wspomaga przewód pokarmowy, usprawnia jego pracę przez co zapobiega zaparciom. W 93 % składają się z wody, dlatego też są niskokaloryczne – jeden średniej wielkości owoc to zaledwie 26 kcal. W proponowanym daniu w połączeniu z chudą, pieczoną rybą tworzą bardzo lekkie danie.

Składniki (1 porcja):

  • filet z mintaja lub dorsza – około 200 g
  • garść małych pomidorków lub 1 duży
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • zioła – rozmaryn lub tymianek

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rybę umyj, połóż na folii lub pergaminie do pieczenia. Posyp rybę solą, pieprzem, papryką o ziołami, skrop sokiem z cytryny.

Pomidory umyj i pokrój w plastry, ułóż na rybie. Rybę zawiń w folię/pergamin i włóż do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.