Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Bób to niepozorne, sezonowe warzywo, które ma wiele wartości odżywczych, jest bardzo sycący i zawiera sporą ilość rozpuszczalnego błonnika. Jak większość warzyw strączkowych ma dużą zawartość białka. Jest też doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy C, A, B1 i B6. Bogaty jest także w potas i żelazo, a także magnez i cynk. Posiada właściwości zasadotwórcze.

Bób może być jedzony zarówno na surowo!, jak i po ugotowaniu. Można go jeść ze skórką, w której znajduje się najwięcej witamin. Najczęściej jada się go jednak po ugotowaniu w lekko osolonej wodzie, bez dodatków. Polecam jednak poeksperymentować i zrobić na bazie bobu zupę, pastę do kanapek czy sałatkę. W takiej mniej oczywistej formie bób Cię na pewno zaskoczy 🙂

 Składniki (4 porcje):

  • 100 g (1 torebka) kaszy gryczanej
  • 250 g bobu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula
  • 1 młoda cukinia – żółta lub zielona (lub po ½ każdego koloru)
  • 2 garście dowolnych sałat
  • garść pomidorków lub 1 duży pomidor
  • sól, pieprz ziołowy
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Wykonanie:

Ugotuj na sypko kaszę gryczaną (około 20 minut), wyłóż na większy talerz, ostudź (można ją przygotować wcześniej).

Zalej bób bardzo gorącą wodą i odstaw na godzinę. Odlej wodę z bobu, nalej świeżej (dzięki temu straci właściwości wzdymające) i ugotuj (młodemu wystarczy 15 minut), dodaj sól pod koniec gotowania. Ostudź i obierz.

Na patelnię wlej olej i krótko podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną cukinię i przez kilka minut podduś mieszając. Upraż pestki słonecznika na suchej, rozgrzanej patelni. Wymieszaj ostudzoną kaszę gryczaną z bobem i uduszoną cukinią z cebulką. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu rozłóż umytą sałatę, na niej ułóż kaszę z warzywami. Na koniec dodaj pokrojone pomidory i posyp pestkami.