Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Bób to niepozorne, sezonowe warzywo, które ma wiele wartości odżywczych, jest bardzo sycący i zawiera sporą ilość rozpuszczalnego błonnika. Jak większość warzyw strączkowych ma dużą zawartość białka. Jest też doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy C, A, B1 i B6. Bogaty jest także w potas i żelazo, a także magnez i cynk. Posiada właściwości zasadotwórcze.

Bób może być jedzony zarówno na surowo!, jak i po ugotowaniu. Można go jeść ze skórką, w której znajduje się najwięcej witamin. Najczęściej jada się go jednak po ugotowaniu w lekko osolonej wodzie, bez dodatków. Polecam jednak poeksperymentować i zrobić na bazie bobu zupę, pastę do kanapek czy sałatkę. W takiej mniej oczywistej formie bób Cię na pewno zaskoczy 🙂

 Składniki (4 porcje):

  • 100 g (1 torebka) kaszy gryczanej
  • 250 g bobu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula
  • 1 młoda cukinia – żółta lub zielona (lub po ½ każdego koloru)
  • 2 garście dowolnych sałat
  • garść pomidorków lub 1 duży pomidor
  • sól, pieprz ziołowy
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Wykonanie:

Ugotuj na sypko kaszę gryczaną (około 20 minut), wyłóż na większy talerz, ostudź (można ją przygotować wcześniej).

Zalej bób bardzo gorącą wodą i odstaw na godzinę. Odlej wodę z bobu, nalej świeżej (dzięki temu straci właściwości wzdymające) i ugotuj (młodemu wystarczy 15 minut), dodaj sól pod koniec gotowania. Ostudź i obierz.

Na patelnię wlej olej i krótko podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną cukinię i przez kilka minut podduś mieszając. Upraż pestki słonecznika na suchej, rozgrzanej patelni. Wymieszaj ostudzoną kaszę gryczaną z bobem i uduszoną cukinią z cebulką. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu rozłóż umytą sałatę, na niej ułóż kaszę z warzywami. Na koniec dodaj pokrojone pomidory i posyp pestkami.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.