Bób to niepozorne, sezonowe warzywo, które ma wiele wartości odżywczych, jest bardzo sycący i zawiera sporą ilość rozpuszczalnego błonnika. Jak większość warzyw strączkowych ma dużą zawartość białka. Jest też doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy C, A, B1 i B6. Bogaty jest także w potas i żelazo, a także magnez i cynk. Posiada właściwości zasadotwórcze.
Bób może być jedzony zarówno na surowo!, jak i po ugotowaniu. Można go jeść ze skórką, w której znajduje się najwięcej witamin. Najczęściej jada się go jednak po ugotowaniu w lekko osolonej wodzie, bez dodatków. Polecam jednak poeksperymentować i zrobić na bazie bobu zupę, pastę do kanapek czy sałatkę. W takiej mniej oczywistej formie bób Cię na pewno zaskoczy 🙂
Składniki (4 porcje):
- 100 g (1 torebka) kaszy gryczanej
- 250 g bobu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 mała cebula
- 1 młoda cukinia – żółta lub zielona (lub po ½ każdego koloru)
- 2 garście dowolnych sałat
- garść pomidorków lub 1 duży pomidor
- sól, pieprz ziołowy
- 2 łyżki pestek słonecznika
Wykonanie:
Ugotuj na sypko kaszę gryczaną (około 20 minut), wyłóż na większy talerz, ostudź (można ją przygotować wcześniej).
Zalej bób bardzo gorącą wodą i odstaw na godzinę. Odlej wodę z bobu, nalej świeżej (dzięki temu straci właściwości wzdymające) i ugotuj (młodemu wystarczy 15 minut), dodaj sól pod koniec gotowania. Ostudź i obierz.
Na patelnię wlej olej i krótko podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną cukinię i przez kilka minut podduś mieszając. Upraż pestki słonecznika na suchej, rozgrzanej patelni. Wymieszaj ostudzoną kaszę gryczaną z bobem i uduszoną cukinią z cebulką. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu rozłóż umytą sałatę, na niej ułóż kaszę z warzywami. Na koniec dodaj pokrojone pomidory i posyp pestkami.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.