Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Burak to bardzo niedoceniane warzywo. Kojarzy się zazwyczaj z przedszkolną papką, a dzięki zasmażce staje się bombą kaloryczną. Pamiętaj, fakty są jednak inne. Jest to niskoenergetyczne warzywo, dostępne cały rok na rynku!

Propozycja lekkiej sałaty z pieczonych buraków to świetna opcja na urozmaicenie diety i dodanie do szarego dnia trochę koloru. Co ważniejsze, zawarta w buraku betaina – silny antyutleniacz – pomoże zapobiegać starzeniu się organizmu, działa przeciwbakteryjnie i wzmacnia odporność. Dodatkowo wykazuje działanie antynowotworowe, wspiera układ krążenia, odkwasza oraz oczyszcza nasz organizm.

Składniki (1 porcja):

  • 2 garści roszponki
  • 1 mały czerwony burak
  • 50 g sera feta lub sera koziego
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • ¼ dojrzałej gruszki
  • maliny do dekoracji
  • 1 łyżeczka sosu balsamicznego

 

Wykonanie:

Buraka wyszoruj, zawiń w pergamin i upiecz w piekarniku do miękkości (ok. 60 minut – należy sprawdzać w między czasie czy jest już miękki). Następnie wyjmij buraka, ostudź, obierz i pokrój w cienkie plastry.

Gruszkę umyj, obierz i pokrój w plastry lub kostkę. Ulubiony ser również pokrój w kostkę. Pestki słonecznika wyłóż na patelnię i uprażyć na suchym naczyniu.

Na talerzu ułóż roszponkę, plastry buraka, gruszkę oraz ser. Posyp prażonym słonecznikiem oraz polej sosem balsamicznym. Możesz udekorować sałatkę malinami. Całość dopraw bardzo delikatnie świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.