Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Burak to bardzo niedoceniane warzywo. Kojarzy się zazwyczaj z przedszkolną papką, a dzięki zasmażce staje się bombą kaloryczną. Pamiętaj, fakty są jednak inne. Jest to niskoenergetyczne warzywo, dostępne cały rok na rynku!

Propozycja lekkiej sałaty z pieczonych buraków to świetna opcja na urozmaicenie diety i dodanie do szarego dnia trochę koloru. Co ważniejsze, zawarta w buraku betaina – silny antyutleniacz – pomoże zapobiegać starzeniu się organizmu, działa przeciwbakteryjnie i wzmacnia odporność. Dodatkowo wykazuje działanie antynowotworowe, wspiera układ krążenia, odkwasza oraz oczyszcza nasz organizm.

Składniki (1 porcja):

  • 2 garści roszponki
  • 1 mały czerwony burak
  • 50 g sera feta lub sera koziego
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • ¼ dojrzałej gruszki
  • maliny do dekoracji
  • 1 łyżeczka sosu balsamicznego

 

Wykonanie:

Buraka wyszoruj, zawiń w pergamin i upiecz w piekarniku do miękkości (ok. 60 minut – należy sprawdzać w między czasie czy jest już miękki). Następnie wyjmij buraka, ostudź, obierz i pokrój w cienkie plastry.

Gruszkę umyj, obierz i pokrój w plastry lub kostkę. Ulubiony ser również pokrój w kostkę. Pestki słonecznika wyłóż na patelnię i uprażyć na suchym naczyniu.

Na talerzu ułóż roszponkę, plastry buraka, gruszkę oraz ser. Posyp prażonym słonecznikiem oraz polej sosem balsamicznym. Możesz udekorować sałatkę malinami. Całość dopraw bardzo delikatnie świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.