Burak to bardzo niedoceniane warzywo. Kojarzy się zazwyczaj z przedszkolną papką, a dzięki zasmażce staje się bombą kaloryczną. Pamiętaj, fakty są jednak inne. Jest to niskoenergetyczne warzywo, dostępne cały rok na rynku!
Propozycja lekkiej sałaty z pieczonych buraków to świetna opcja na urozmaicenie diety i dodanie do szarego dnia trochę koloru. Co ważniejsze, zawarta w buraku betaina – silny antyutleniacz – pomoże zapobiegać starzeniu się organizmu, działa przeciwbakteryjnie i wzmacnia odporność. Dodatkowo wykazuje działanie antynowotworowe, wspiera układ krążenia, odkwasza oraz oczyszcza nasz organizm.
Składniki (1 porcja):
- 2 garści roszponki
- 1 mały czerwony burak
- 50 g sera feta lub sera koziego
- 1 łyżka pestek słonecznika
- ¼ dojrzałej gruszki
- maliny do dekoracji
- 1 łyżeczka sosu balsamicznego
Wykonanie:
Buraka wyszoruj, zawiń w pergamin i upiecz w piekarniku do miękkości (ok. 60 minut – należy sprawdzać w między czasie czy jest już miękki). Następnie wyjmij buraka, ostudź, obierz i pokrój w cienkie plastry.
Gruszkę umyj, obierz i pokrój w plastry lub kostkę. Ulubiony ser również pokrój w kostkę. Pestki słonecznika wyłóż na patelnię i uprażyć na suchym naczyniu.
Na talerzu ułóż roszponkę, plastry buraka, gruszkę oraz ser. Posyp prażonym słonecznikiem oraz polej sosem balsamicznym. Możesz udekorować sałatkę malinami. Całość dopraw bardzo delikatnie świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.