Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Przedstawiamy prosty, kolorowy i sezonowy lunch. Łosoś dostarczy Ci pełnowartościowego białka, kwasów omega-3 i doda energii, a obecność świeżych warzyw uzupełni witaminy (szczególnie C, E oraz z grupy B), a także składniki mineralne (potas, wapń, żelazo, magnez, siarka).

Spora ilość błonnika zawartego w warzywach pomoże w prawidłowej przemianie materii oraz przyspieszy perystaltykę jelit. W ten o to sposób naturalnie oczyścisz organizm i utrzymasz równowagę kwasowo-zasadową w diecie.

Składniki (2 porcje):

  • 2 garści sałaty
  • 4 rzodkiewki
  • 3-4 łyżki szczypiorku
  • ogórek zielony
  • 100g łososia wędzonego

Sos jogurtowy:

  • 4 łyżki jogurtu
  • ocet jabłkowy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Warzywa dokładnie umyj, osusz i rozdrobnij. Ułóż je w misce lub na talerzu, a jeśli zamierzasz zabrać je do pracy lub w podróż – to w lunchboxie. Obok dodaj pokrojonego w mniejsze paski łososia. Polej sosem jogurtowym i całość posyp szczypiorkiem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.