Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Przedstawiamy prosty, kolorowy i sezonowy lunch. Łosoś dostarczy Ci pełnowartościowego białka, kwasów omega-3 i doda energii, a obecność świeżych warzyw uzupełni witaminy (szczególnie C, E oraz z grupy B), a także składniki mineralne (potas, wapń, żelazo, magnez, siarka).

Spora ilość błonnika zawartego w warzywach pomoże w prawidłowej przemianie materii oraz przyspieszy perystaltykę jelit. W ten o to sposób naturalnie oczyścisz organizm i utrzymasz równowagę kwasowo-zasadową w diecie.

Składniki (2 porcje):

  • 2 garści sałaty
  • 4 rzodkiewki
  • 3-4 łyżki szczypiorku
  • ogórek zielony
  • 100g łososia wędzonego

Sos jogurtowy:

  • 4 łyżki jogurtu
  • ocet jabłkowy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Warzywa dokładnie umyj, osusz i rozdrobnij. Ułóż je w misce lub na talerzu, a jeśli zamierzasz zabrać je do pracy lub w podróż – to w lunchboxie. Obok dodaj pokrojonego w mniejsze paski łososia. Polej sosem jogurtowym i całość posyp szczypiorkiem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.