Przedstawiamy prosty, kolorowy i sezonowy lunch. Łosoś dostarczy Ci pełnowartościowego białka, kwasów omega-3 i doda energii, a obecność świeżych warzyw uzupełni witaminy (szczególnie C, E oraz z grupy B), a także składniki mineralne (potas, wapń, żelazo, magnez, siarka).
Spora ilość błonnika zawartego w warzywach pomoże w prawidłowej przemianie materii oraz przyspieszy perystaltykę jelit. W ten o to sposób naturalnie oczyścisz organizm i utrzymasz równowagę kwasowo-zasadową w diecie.
Składniki (2 porcje):
- 2 garści sałaty
- 4 rzodkiewki
- 3-4 łyżki szczypiorku
- ogórek zielony
- 100g łososia wędzonego
Sos jogurtowy:
- 4 łyżki jogurtu
- ocet jabłkowy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyj, osusz i rozdrobnij. Ułóż je w misce lub na talerzu, a jeśli zamierzasz zabrać je do pracy lub w podróż – to w lunchboxie. Obok dodaj pokrojonego w mniejsze paski łososia. Polej sosem jogurtowym i całość posyp szczypiorkiem.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.