Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Lubisz nietypowe połączenia? Ta sałatka jest właśnie dla Ciebie! Połączenie delikatnej piersi z kurczaka, która zawiera duże ilości białka oraz słodkich, polskich truskawek w towarzystwie innych warzyw, które dostarczają antyoksydantów i  minerałów. To wszystko skąpane w sosie miodowo-musztardowym i posypane chrupkimi pestkami słonecznika dopełniającymi całości. Takie połączenie to wyjątkowy zestaw smaków i aromatów.

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników przygotuj tę kolorową, letnią sałatkę i zaserwuj im na lunch czy kolację. Smacznego!

 

Składniki (1 porcja):

  • 130 g piersi z kurczaka zagrodowego lub ekologicznego
  • 2 garści sałaty
  • 3 rzodkiewki
  • 10 cm ogórka
  • 4 truskawki
  • łyżka pestek słonecznika

Marynata:

  • 1 łyżka oliwy,
  • łyżeczka musztardy
  • rozmaryn świeży lub suszony do smaku
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z dzikiej róży
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy

Wykonanie:

Składniki marynaty wymieszaj, dodaj dokładnie umytą i osuszoną pierś z kurczaka i zostaw na 30-60 minut. Po tym czasie grilluj z obu stron po 2-3 minuty.

Sałatę dokładnie umyj i osusz, porwij na mniejsze kawałki. Ogórka obierz i pokrój w gruba kostkę, rzodkiewkę umyj i pokrój w plastry. Truskawki umyj i osusz, pokrój na ćwiartki.

Pestki słonecznika upraż na patelni aż lekko się zrumienią. Składniki sosu wymieszaj.

Na talerzu ułóż sałatę, warzywa, paseczki kurczaka, pestki i polej sosem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.