Lubisz nietypowe połączenia? Ta sałatka jest właśnie dla Ciebie! Połączenie delikatnej piersi z kurczaka, która zawiera duże ilości białka oraz słodkich, polskich truskawek w towarzystwie innych warzyw, które dostarczają antyoksydantów i minerałów. To wszystko skąpane w sosie miodowo-musztardowym i posypane chrupkimi pestkami słonecznika dopełniającymi całości. Takie połączenie to wyjątkowy zestaw smaków i aromatów.
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników przygotuj tę kolorową, letnią sałatkę i zaserwuj im na lunch czy kolację. Smacznego!
Składniki (1 porcja):
- 130 g piersi z kurczaka zagrodowego lub ekologicznego
- 2 garści sałaty
- 3 rzodkiewki
- 10 cm ogórka
- 4 truskawki
- łyżka pestek słonecznika
Marynata:
- 1 łyżka oliwy,
- łyżeczka musztardy
- rozmaryn świeży lub suszony do smaku
- sól
- pieprz
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu z dzikiej róży
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy
Wykonanie:
Składniki marynaty wymieszaj, dodaj dokładnie umytą i osuszoną pierś z kurczaka i zostaw na 30-60 minut. Po tym czasie grilluj z obu stron po 2-3 minuty.
Sałatę dokładnie umyj i osusz, porwij na mniejsze kawałki. Ogórka obierz i pokrój w gruba kostkę, rzodkiewkę umyj i pokrój w plastry. Truskawki umyj i osusz, pokrój na ćwiartki.
Pestki słonecznika upraż na patelni aż lekko się zrumienią. Składniki sosu wymieszaj.
Na talerzu ułóż sałatę, warzywa, paseczki kurczaka, pestki i polej sosem.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.