Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Lubisz nietypowe połączenia? Ta sałatka jest właśnie dla Ciebie! Połączenie delikatnej piersi z kurczaka, która zawiera duże ilości białka oraz słodkich, polskich truskawek w towarzystwie innych warzyw, które dostarczają antyoksydantów i  minerałów. To wszystko skąpane w sosie miodowo-musztardowym i posypane chrupkimi pestkami słonecznika dopełniającymi całości. Takie połączenie to wyjątkowy zestaw smaków i aromatów.

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników przygotuj tę kolorową, letnią sałatkę i zaserwuj im na lunch czy kolację. Smacznego!

 

Składniki (1 porcja):

  • 130 g piersi z kurczaka zagrodowego lub ekologicznego
  • 2 garści sałaty
  • 3 rzodkiewki
  • 10 cm ogórka
  • 4 truskawki
  • łyżka pestek słonecznika

Marynata:

  • 1 łyżka oliwy,
  • łyżeczka musztardy
  • rozmaryn świeży lub suszony do smaku
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z dzikiej róży
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy

Wykonanie:

Składniki marynaty wymieszaj, dodaj dokładnie umytą i osuszoną pierś z kurczaka i zostaw na 30-60 minut. Po tym czasie grilluj z obu stron po 2-3 minuty.

Sałatę dokładnie umyj i osusz, porwij na mniejsze kawałki. Ogórka obierz i pokrój w gruba kostkę, rzodkiewkę umyj i pokrój w plastry. Truskawki umyj i osusz, pokrój na ćwiartki.

Pestki słonecznika upraż na patelni aż lekko się zrumienią. Składniki sosu wymieszaj.

Na talerzu ułóż sałatę, warzywa, paseczki kurczaka, pestki i polej sosem.