Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Lubisz nietypowe połączenia? Ta sałatka jest właśnie dla Ciebie! Połączenie delikatnej piersi z kurczaka, która zawiera duże ilości białka oraz słodkich, polskich truskawek w towarzystwie innych warzyw, które dostarczają antyoksydantów i  minerałów. To wszystko skąpane w sosie miodowo-musztardowym i posypane chrupkimi pestkami słonecznika dopełniającymi całości. Takie połączenie to wyjątkowy zestaw smaków i aromatów.

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników przygotuj tę kolorową, letnią sałatkę i zaserwuj im na lunch czy kolację. Smacznego!

 

Składniki (1 porcja):

  • 130 g piersi z kurczaka zagrodowego lub ekologicznego
  • 2 garści sałaty
  • 3 rzodkiewki
  • 10 cm ogórka
  • 4 truskawki
  • łyżka pestek słonecznika

Marynata:

  • 1 łyżka oliwy,
  • łyżeczka musztardy
  • rozmaryn świeży lub suszony do smaku
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z dzikiej róży
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy

Wykonanie:

Składniki marynaty wymieszaj, dodaj dokładnie umytą i osuszoną pierś z kurczaka i zostaw na 30-60 minut. Po tym czasie grilluj z obu stron po 2-3 minuty.

Sałatę dokładnie umyj i osusz, porwij na mniejsze kawałki. Ogórka obierz i pokrój w gruba kostkę, rzodkiewkę umyj i pokrój w plastry. Truskawki umyj i osusz, pokrój na ćwiartki.

Pestki słonecznika upraż na patelni aż lekko się zrumienią. Składniki sosu wymieszaj.

Na talerzu ułóż sałatę, warzywa, paseczki kurczaka, pestki i polej sosem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.