Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Dobre rozwiązanie zarówno po wieczornym treningu, jak i na sycącą kolację. Białko zawarte w twarogu zapewnia długie uczucie sytości, bez konieczności podjadania przed snem. Pamiętajmy, by produkty nabiałowe wybierać w wersji co najmniej półtłustej, a nie chudej, gdyż tłuszcz zawarty w produktach mlecznych jest zdrowy, oczywiście stosowany z umiarem. Maliny to źródło antyoksydantów, czyli „wymiataczy” wolnych rodników, które są przyczyną stanów zapalnych czy przyspieszonego procesu starzenia.

Składniki:

  • 150 g sera twarogowego półtłustego
  • 150 g malin mrożonych
  • 20 g miodu
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Pośrodku naczynia do zapiekania układamy ser, a wokół niego rozsypujemy maliny (jeśli używamy mrożonych owoców – dodajmy rozmrożone). Skrapiamy maliny miodem, dodajemy cynamon. Podajemy na ciepło.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.