Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Dobre rozwiązanie zarówno po wieczornym treningu, jak i na sycącą kolację. Białko zawarte w twarogu zapewnia długie uczucie sytości, bez konieczności podjadania przed snem. Pamiętajmy, by produkty nabiałowe wybierać w wersji co najmniej półtłustej, a nie chudej, gdyż tłuszcz zawarty w produktach mlecznych jest zdrowy, oczywiście stosowany z umiarem. Maliny to źródło antyoksydantów, czyli „wymiataczy” wolnych rodników, które są przyczyną stanów zapalnych czy przyspieszonego procesu starzenia.

Składniki:

  • 150 g sera twarogowego półtłustego
  • 150 g malin mrożonych
  • 20 g miodu
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Pośrodku naczynia do zapiekania układamy ser, a wokół niego rozsypujemy maliny (jeśli używamy mrożonych owoców – dodajmy rozmrożone). Skrapiamy maliny miodem, dodajemy cynamon. Podajemy na ciepło.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.