Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Dobre rozwiązanie zarówno po wieczornym treningu, jak i na sycącą kolację. Białko zawarte w twarogu zapewnia długie uczucie sytości, bez konieczności podjadania przed snem. Pamiętajmy, by produkty nabiałowe wybierać w wersji co najmniej półtłustej, a nie chudej, gdyż tłuszcz zawarty w produktach mlecznych jest zdrowy, oczywiście stosowany z umiarem. Maliny to źródło antyoksydantów, czyli „wymiataczy” wolnych rodników, które są przyczyną stanów zapalnych czy przyspieszonego procesu starzenia.

Składniki:

  • 150 g sera twarogowego półtłustego
  • 150 g malin mrożonych
  • 20 g miodu
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Pośrodku naczynia do zapiekania układamy ser, a wokół niego rozsypujemy maliny (jeśli używamy mrożonych owoców – dodajmy rozmrożone). Skrapiamy maliny miodem, dodajemy cynamon. Podajemy na ciepło.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.