Dobre rozwiązanie zarówno po wieczornym treningu, jak i na sycącą kolację. Białko zawarte w twarogu zapewnia długie uczucie sytości, bez konieczności podjadania przed snem. Pamiętajmy, by produkty nabiałowe wybierać w wersji co najmniej półtłustej, a nie chudej, gdyż tłuszcz zawarty w produktach mlecznych jest zdrowy, oczywiście stosowany z umiarem. Maliny to źródło antyoksydantów, czyli „wymiataczy” wolnych rodników, które są przyczyną stanów zapalnych czy przyspieszonego procesu starzenia.
Składniki:
- 150 g sera twarogowego półtłustego
- 150 g malin mrożonych
- 20 g miodu
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Pośrodku naczynia do zapiekania układamy ser, a wokół niego rozsypujemy maliny (jeśli używamy mrożonych owoców – dodajmy rozmrożone). Skrapiamy maliny miodem, dodajemy cynamon. Podajemy na ciepło.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.