Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

Dobre rozwiązanie zarówno po wieczornym treningu, jak i na sycącą kolację. Białko zawarte w twarogu zapewnia długie uczucie sytości, bez konieczności podjadania przed snem. Pamiętajmy, by produkty nabiałowe wybierać w wersji co najmniej półtłustej, a nie chudej, gdyż tłuszcz zawarty w produktach mlecznych jest zdrowy, oczywiście stosowany z umiarem. Maliny to źródło antyoksydantów, czyli „wymiataczy” wolnych rodników, które są przyczyną stanów zapalnych czy przyspieszonego procesu starzenia.

Składniki:

  • 150 g sera twarogowego półtłustego
  • 150 g malin mrożonych
  • 20 g miodu
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Pośrodku naczynia do zapiekania układamy ser, a wokół niego rozsypujemy maliny (jeśli używamy mrożonych owoców – dodajmy rozmrożone). Skrapiamy maliny miodem, dodajemy cynamon. Podajemy na ciepło.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.