Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Poranny zastrzyk energii, ale przede wszystkim dużej dawki antyoksydantów – to właśnie połączenie jabłek i szpinaku lub jarmużu. Dzięki wykorzystaniu jabłek w całości (nie tylko soku, ale i miąższu) mamy sporą porcję błonnika, który wpływa pozytywnie na pracę jelit, ale też utrzymuje uczucie sytości. Zielone warzywa to źródło żelaza, które w zestawieniu z witaminą C z jabłka lepiej się przyswaja. By wzbogacić smoothie energetycznie, dodajemy rozgniecione orzechy włoskie jako źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, niezbędnych m.in. do pracy mózgu.

Składniki:

  • 2 średnie jabłka ze skórką (np. żółte i czerwone)
  • 30-40 g świeżego szpinaku
  • 25 g orzechów włoskich (zmielonych lub rozdrobnionych)

Jabłka i szpinak wrzucamy do blendera lub tłoczarki wolnoobrotowej. Dla konsystencji można dodać wody.

 

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.