Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Poranny zastrzyk energii, ale przede wszystkim dużej dawki antyoksydantów – to właśnie połączenie jabłek i szpinaku lub jarmużu. Dzięki wykorzystaniu jabłek w całości (nie tylko soku, ale i miąższu) mamy sporą porcję błonnika, który wpływa pozytywnie na pracę jelit, ale też utrzymuje uczucie sytości. Zielone warzywa to źródło żelaza, które w zestawieniu z witaminą C z jabłka lepiej się przyswaja. By wzbogacić smoothie energetycznie, dodajemy rozgniecione orzechy włoskie jako źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, niezbędnych m.in. do pracy mózgu.

Składniki:

  • 2 średnie jabłka ze skórką (np. żółte i czerwone)
  • 30-40 g świeżego szpinaku
  • 25 g orzechów włoskich (zmielonych lub rozdrobnionych)

Jabłka i szpinak wrzucamy do blendera lub tłoczarki wolnoobrotowej. Dla konsystencji można dodać wody.

 

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.