Poranny zastrzyk energii, ale przede wszystkim dużej dawki antyoksydantów – to właśnie połączenie jabłek i szpinaku lub jarmużu. Dzięki wykorzystaniu jabłek w całości (nie tylko soku, ale i miąższu) mamy sporą porcję błonnika, który wpływa pozytywnie na pracę jelit, ale też utrzymuje uczucie sytości. Zielone warzywa to źródło żelaza, które w zestawieniu z witaminą C z jabłka lepiej się przyswaja. By wzbogacić smoothie energetycznie, dodajemy rozgniecione orzechy włoskie jako źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, niezbędnych m.in. do pracy mózgu.
Składniki:
- 2 średnie jabłka ze skórką (np. żółte i czerwone)
- 30-40 g świeżego szpinaku
- 25 g orzechów włoskich (zmielonych lub rozdrobnionych)
Jabłka i szpinak wrzucamy do blendera lub tłoczarki wolnoobrotowej. Dla konsystencji można dodać wody.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.