Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Poranny zastrzyk energii, ale przede wszystkim dużej dawki antyoksydantów – to właśnie połączenie jabłek i szpinaku lub jarmużu. Dzięki wykorzystaniu jabłek w całości (nie tylko soku, ale i miąższu) mamy sporą porcję błonnika, który wpływa pozytywnie na pracę jelit, ale też utrzymuje uczucie sytości. Zielone warzywa to źródło żelaza, które w zestawieniu z witaminą C z jabłka lepiej się przyswaja. By wzbogacić smoothie energetycznie, dodajemy rozgniecione orzechy włoskie jako źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, niezbędnych m.in. do pracy mózgu.

Składniki:

  • 2 średnie jabłka ze skórką (np. żółte i czerwone)
  • 30-40 g świeżego szpinaku
  • 25 g orzechów włoskich (zmielonych lub rozdrobnionych)

Jabłka i szpinak wrzucamy do blendera lub tłoczarki wolnoobrotowej. Dla konsystencji można dodać wody.

 

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.