Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Kalafiora najczęściej jadamy gotowanego, czasami nie wiedząc, że ten surowy smakuje wyśmienicie i zupełnie inaczej. W takim wydaniu jest dużo mocniejszy w smaku, a w dodatku z racji tego, że nie poddajemy go obróbce termicznej nie ma strat witamin i składników mineralnych.

Kalafior należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym, co też potwierdzają badania naukowe. Swoje właściwości zawdzięczają substancjom o nazwie glukorafaniny. Są to związki siarkowe, odpowiedzialne za charakterystyczny zapach kalafiorów. Glukorafaniny rozkładają się na izotiocyjany i indole, które to mają udowodnione właściwości antyrakowe (zapobiegają zwłaszcza rakowi prostaty i pęcherza). Wspomniane izotiocyjany posiadają silne właściwości bakteriostatyczne i niszczą Helicobacter pylori – bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów. Kalafiory są także zalecane w diecie osób zmagających się z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Surówka z kalafiora może być doskonałym dodatkiem do obiadu, a jeśli dodamy do niej np. gotowane jajko, będzie stanowiła idealną lekką kolację.

Składniki (2 porcje):

  • ¼ kalafiora (około 250 g)
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki jogurty naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ łyżeczki musztardy
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kalafiora umyj i zetrzyj na grubej tarce. Marchewkę umyj, obierz i także zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj jogurt z majonezem i musztardą. Umyj i posiekaj koperek. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze musztardą – do smaku.