Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

Kalafiora najczęściej jadamy gotowanego, czasami nie wiedząc, że ten surowy smakuje wyśmienicie i zupełnie inaczej. W takim wydaniu jest dużo mocniejszy w smaku, a w dodatku z racji tego, że nie poddajemy go obróbce termicznej nie ma strat witamin i składników mineralnych.

Kalafior należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym, co też potwierdzają badania naukowe. Swoje właściwości zawdzięczają substancjom o nazwie glukorafaniny. Są to związki siarkowe, odpowiedzialne za charakterystyczny zapach kalafiorów. Glukorafaniny rozkładają się na izotiocyjany i indole, które to mają udowodnione właściwości antyrakowe (zapobiegają zwłaszcza rakowi prostaty i pęcherza). Wspomniane izotiocyjany posiadają silne właściwości bakteriostatyczne i niszczą Helicobacter pylori – bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów. Kalafiory są także zalecane w diecie osób zmagających się z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Surówka z kalafiora może być doskonałym dodatkiem do obiadu, a jeśli dodamy do niej np. gotowane jajko, będzie stanowiła idealną lekką kolację.

Składniki (2 porcje):

  • ¼ kalafiora (około 250 g)
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki jogurty naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ łyżeczki musztardy
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kalafiora umyj i zetrzyj na grubej tarce. Marchewkę umyj, obierz i także zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj jogurt z majonezem i musztardą. Umyj i posiekaj koperek. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze musztardą – do smaku.

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.