Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Świąteczne ciasto marchewkowe jest świetną alternatywą dla klasycznego piernika. Dodatek marchewki, jabłek i orzechów sprawia że jest zbyt słodkie, a krem którym jest przełożone idealnie równoważy smaki. Ciasto marchewkowe z kremem na pewno zaspokoi niejednego świątecznego łasucha!

Składniki: 

  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1/2 szklanka cukru
  • 400 g marchewki
  • 1/2 szklanka orzechów włoskich
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 jabłko

Masa:

  • 400 ml śmietany 30 %
  • 250 g Mascarpone
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 2 śmietany FIX

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej na małych oczkach. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy ciekamy
  2. Jajka ubijamy mikserem z cukrami na najwyższych obrotach aż podwoi swoją objętość. Następnie wlewamy olej, miksujemy. Do ciasta dodajemy jabłka, marchew i orzechy, mieszamy szpatułką i dalej mieszając wsypujemy mąkę, proszek i przyprawę.
  3. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 C.
  4. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, wsypujemy śmietan FIX dodajemy Mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy.
  5. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto przecinamy na dwie połówki. Przekładamy kremem, dekorujemy orzechami i ciasto gotowe.
  6. Podajemy schłodzone. Smacznego.

Autorem przepisu jest blog Kulinarne Fantazje Marioli.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.