Najnowsze wpisy

  • Warzywa i owoce – kolorowo, na zdrowie!

    Warzywa i owoce – kolorowo, na zdrowie!

    Warzywa i owoce – smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić kolorowy dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Warto zadbać o to, by warzywa i owoce gościły na naszych stołach pięć razy dziennie! Zdrowie na piątkę z plusem! Warzywa i owoce – stanowią źródło wielu ważnych dla nas składników pokarmowych, m.in. […]Czytaj więcej »
  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »

Świąteczne ciasto marchewkowe jest świetną alternatywą dla klasycznego piernika. Dodatek marchewki, jabłek i orzechów sprawia że jest zbyt słodkie, a krem którym jest przełożone idealnie równoważy smaki. Ciasto marchewkowe z kremem na pewno zaspokoi niejednego świątecznego łasucha!

Składniki: 

  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1/2 szklanka cukru
  • 400 g marchewki
  • 1/2 szklanka orzechów włoskich
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 jabłko

Masa:

  • 400 ml śmietany 30 %
  • 250 g Mascarpone
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 2 śmietany FIX

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej na małych oczkach. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy ciekamy
  2. Jajka ubijamy mikserem z cukrami na najwyższych obrotach aż podwoi swoją objętość. Następnie wlewamy olej, miksujemy. Do ciasta dodajemy jabłka, marchew i orzechy, mieszamy szpatułką i dalej mieszając wsypujemy mąkę, proszek i przyprawę.
  3. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 C.
  4. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, wsypujemy śmietan FIX dodajemy Mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy.
  5. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto przecinamy na dwie połówki. Przekładamy kremem, dekorujemy orzechami i ciasto gotowe.
  6. Podajemy schłodzone. Smacznego.

Autorem przepisu jest blog Kulinarne Fantazje Marioli.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.