Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Nie od dziś wiadomo, że czosnek to jedno z najskuteczniejszych, naturalnych lekarstw, które możemy z powodzeniem wykorzystywać w leczeniu infekcji i różnego rodzaju przeziębień. Świetnie sprawdza się również w profilaktyce chorób, gdyż podnosi odporność i mobilizuje nasz organizm do walki z chorobami. Doskonale wiedziały o tym nasze babcie i prababcie, które często wykorzystywały czosnek, jako naturalny antybiotyk. Warto skorzystać z ich mądrości, gdyż badania naukowe wskazują, iż miały one naprawdę dużo racji.

Powinniście jednak pamiętać, iż czosnek czosnkowi nie jest równy. Warto poświęcić w sklepie kilka chwil na to, aby upewnić się, że kupujemy warzywo pochodzące z Polski, gdyż to właśnie ono jest zdecydowanie najzdrowsze, ma najwięcej cennych substancji odżywczych. Co więcej, warzywa i owoce (w tym czosnek) pochodzące z naszego kraju nie muszą być zabezpieczane silnymi substancjami chemicznymi i konserwującymi, które wydłużają ich trwałość oraz zabezpieczają przed uszkodzeniem w transporcie. Im krótsza droga z pola na nasz talerz, tym lepiej.

Jak rozpoznać polski czosnek? Wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Ten, który urósł nad Wisłą, zwykle ma nieco mniejsze główki, a jego skórka nie jest śnieżnobiała, a lekko różowa lub nawet delikatnie fioletowa. Co więcej, czosnek pochodzący z Polski rozpoznacie po zapachu – ma silny i bardzo charakterystyczny aromat, którego nie da się pomylić z niczym innym. Oczywiście, nie możecie zapomnieć o czytaniu etykiet oraz oznaczeń w sklepach – każdy produkt powinien mieć wyraźnie oznaczony kraj pochodzenia.

Kiedy uda wam się kupić polski czosnek, koniecznie przygotujcie z niego syrop, który jest nieoceniony w okresie jesienno-zimowym. Możecie spożywać go profilaktycznie (2 łyżeczki dziennie) lub jako środek zwalczający infekcję (2 razy dziennie po 2 łyżeczki). Nie musicie obawiać się jego smaku, ponieważ silny aromat czosnku jest łagodzony przez miód, imbir i cytrynę.

Składniki:

  • 2-3 główki polskiego czosnku
  • Sok z 2 cytryn
  • Pół szklanki polskiego miodu wielokwiatowego
  • 5 cm imbiru
  • Szklanka przegotowanej wody

Wykonanie:

Przygotuj duży słoik.

Cytryny sparz wrzątkiem, wyciśnij z nich sok, a pozostały miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Oba składniki przełóż do słoika.

Czosnek oraz imbir przeciśnij przez praskę. Dodaj razem z miodem i wodą do słoika i dokładnie wymieszaj. Płyn powinien przykrywać  składniki, dlatego w razie potrzeby dodaj nieco więcej wody.

Słoik zakręć i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 24-48 godzin. Po tym czasie przecedź syrop na gazie i dokładnie odciśnij. Zachowany płyn przelej do butelki i przechowuj w lodówce.

Przepis przygotowany przez blog Okolice Palnika

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.