Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Jajka to idealne dla człowieka źródło białka, dlatego są bardzo dobrym rozwiązaniem na regenerację osób aktywnych. Cechują się też sporą zawartością tłuszczy, jednak – jak pokazują najnowsze badania – nie powodują one podwyższania cholesterolu, a wręcz mogą przyczynić się do jego obniżenia. Jajka są również sycące – w połączeniu z dużą ilością warzyw, a co za tym idzie – błonnika, sprawiają, że tracimy ochotę na podjadanie późnym wieczorem. Szakszukę możemy spożyć nawet trzy godziny przed snem. Warzywa przy okazji dostarczą nam antyoksydantów, które na bieżąco będą rozprawiały się z wolnymi rodnikami, często powstającymi na skutek treningów.

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 4 jajka
  • 2 czerwone lub białe cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 30-40 g ostrej kiełbasy/chorizo
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • łyżka masła klarowanego
  • szczypior do dekoracji

 

 

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, dusimy pod przykryciem, dodajemy soli i pieprzu wedle uznania. Na koniec na środek patelni wbijamy jaja, nie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i czekamy, aż białko się zetnie. Żółtko może być półpłynne, w zależności od preferencji. Na koniec posypujemy szczypiorem. Najlepiej je się prosto z patelni 🙂

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.