Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Jajka to idealne dla człowieka źródło białka, dlatego są bardzo dobrym rozwiązaniem na regenerację osób aktywnych. Cechują się też sporą zawartością tłuszczy, jednak – jak pokazują najnowsze badania – nie powodują one podwyższania cholesterolu, a wręcz mogą przyczynić się do jego obniżenia. Jajka są również sycące – w połączeniu z dużą ilością warzyw, a co za tym idzie – błonnika, sprawiają, że tracimy ochotę na podjadanie późnym wieczorem. Szakszukę możemy spożyć nawet trzy godziny przed snem. Warzywa przy okazji dostarczą nam antyoksydantów, które na bieżąco będą rozprawiały się z wolnymi rodnikami, często powstającymi na skutek treningów.

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 4 jajka
  • 2 czerwone lub białe cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 30-40 g ostrej kiełbasy/chorizo
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • łyżka masła klarowanego
  • szczypior do dekoracji

 

 

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, dusimy pod przykryciem, dodajemy soli i pieprzu wedle uznania. Na koniec na środek patelni wbijamy jaja, nie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i czekamy, aż białko się zetnie. Żółtko może być półpłynne, w zależności od preferencji. Na koniec posypujemy szczypiorem. Najlepiej je się prosto z patelni 🙂

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.