Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Jajka to idealne dla człowieka źródło białka, dlatego są bardzo dobrym rozwiązaniem na regenerację osób aktywnych. Cechują się też sporą zawartością tłuszczy, jednak – jak pokazują najnowsze badania – nie powodują one podwyższania cholesterolu, a wręcz mogą przyczynić się do jego obniżenia. Jajka są również sycące – w połączeniu z dużą ilością warzyw, a co za tym idzie – błonnika, sprawiają, że tracimy ochotę na podjadanie późnym wieczorem. Szakszukę możemy spożyć nawet trzy godziny przed snem. Warzywa przy okazji dostarczą nam antyoksydantów, które na bieżąco będą rozprawiały się z wolnymi rodnikami, często powstającymi na skutek treningów.

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 4 jajka
  • 2 czerwone lub białe cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 30-40 g ostrej kiełbasy/chorizo
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • łyżka masła klarowanego
  • szczypior do dekoracji

 

 

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, dusimy pod przykryciem, dodajemy soli i pieprzu wedle uznania. Na koniec na środek patelni wbijamy jaja, nie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i czekamy, aż białko się zetnie. Żółtko może być półpłynne, w zależności od preferencji. Na koniec posypujemy szczypiorem. Najlepiej je się prosto z patelni 🙂

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.