Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Jajka to idealne dla człowieka źródło białka, dlatego są bardzo dobrym rozwiązaniem na regenerację osób aktywnych. Cechują się też sporą zawartością tłuszczy, jednak – jak pokazują najnowsze badania – nie powodują one podwyższania cholesterolu, a wręcz mogą przyczynić się do jego obniżenia. Jajka są również sycące – w połączeniu z dużą ilością warzyw, a co za tym idzie – błonnika, sprawiają, że tracimy ochotę na podjadanie późnym wieczorem. Szakszukę możemy spożyć nawet trzy godziny przed snem. Warzywa przy okazji dostarczą nam antyoksydantów, które na bieżąco będą rozprawiały się z wolnymi rodnikami, często powstającymi na skutek treningów.

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 4 jajka
  • 2 czerwone lub białe cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 30-40 g ostrej kiełbasy/chorizo
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • łyżka masła klarowanego
  • szczypior do dekoracji

 

 

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, dusimy pod przykryciem, dodajemy soli i pieprzu wedle uznania. Na koniec na środek patelni wbijamy jaja, nie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i czekamy, aż białko się zetnie. Żółtko może być półpłynne, w zależności od preferencji. Na koniec posypujemy szczypiorem. Najlepiej je się prosto z patelni 🙂

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.