Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

Jajka to idealne dla człowieka źródło białka, dlatego są bardzo dobrym rozwiązaniem na regenerację osób aktywnych. Cechują się też sporą zawartością tłuszczy, jednak – jak pokazują najnowsze badania – nie powodują one podwyższania cholesterolu, a wręcz mogą przyczynić się do jego obniżenia. Jajka są również sycące – w połączeniu z dużą ilością warzyw, a co za tym idzie – błonnika, sprawiają, że tracimy ochotę na podjadanie późnym wieczorem. Szakszukę możemy spożyć nawet trzy godziny przed snem. Warzywa przy okazji dostarczą nam antyoksydantów, które na bieżąco będą rozprawiały się z wolnymi rodnikami, często powstającymi na skutek treningów.

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 4 jajka
  • 2 czerwone lub białe cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 30-40 g ostrej kiełbasy/chorizo
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • łyżka masła klarowanego
  • szczypior do dekoracji

 

 

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, dusimy pod przykryciem, dodajemy soli i pieprzu wedle uznania. Na koniec na środek patelni wbijamy jaja, nie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i czekamy, aż białko się zetnie. Żółtko może być półpłynne, w zależności od preferencji. Na koniec posypujemy szczypiorem. Najlepiej je się prosto z patelni 🙂

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.