Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Maliny… nasze polskie, smaczne i zdrowe!

To niskoenergetyczne owoce, korzystnie wpływające na zdrowie. Już przez nasze babki – maliny stosowane były w budowaniu odporności czy różnego rodzaju infekcjach. To źródło beta karotenu, witaminy C, E, z grupy B, potasu, wapnia i żelaza. Znakomicie wpływają na cerę, kości i zęby. Mogą być stosowane do deserów, sałatek czy wytrawnych sosów do mięs. Świetnie komponują się z czekoladą, mniam! 😋

Pamiętaj tylko, aby po takim smacznym deserze nie zapomnieć o dodatkowej aktywności fizycznej! Bo deser ten to bomba smakowa, ale i energetyczna!

 

Składniki (kilka porcji):

Spód:

  • 250 g ciasteczek owsianych lub innych pełnoziarnistych,
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao

Krem czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 30 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła

Do ozdoby:

  • 300 g maliny

Wykonanie:

Ciastka razem z roztopionym masłem i kakao rozetrzyj w malakserze na mokry piasek. Dno i boki tortownicy wylep powstałą masą. Zostaw w lodówce na 30 minut.

W małym rondelku podgrzej śmietankę, cukier i masło. Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj wszystko dokładnie na gładką masę. Wystudź. Wylej na przygotowany zimny spód, wyrównaj, ułóż maliny. Deser schładzaj jeszcze 2 godziny  aż masa zesztywnieje.