Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Maliny… nasze polskie, smaczne i zdrowe!

To niskoenergetyczne owoce, korzystnie wpływające na zdrowie. Już przez nasze babki – maliny stosowane były w budowaniu odporności czy różnego rodzaju infekcjach. To źródło beta karotenu, witaminy C, E, z grupy B, potasu, wapnia i żelaza. Znakomicie wpływają na cerę, kości i zęby. Mogą być stosowane do deserów, sałatek czy wytrawnych sosów do mięs. Świetnie komponują się z czekoladą, mniam! ?

Pamiętaj tylko, aby po takim smacznym deserze nie zapomnieć o dodatkowej aktywności fizycznej! Bo deser ten to bomba smakowa, ale i energetyczna!

 

Składniki (kilka porcji):

Spód:

  • 250 g ciasteczek owsianych lub innych pełnoziarnistych,
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao

Krem czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 30 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła

Do ozdoby:

  • 300 g maliny

Wykonanie:

Ciastka razem z roztopionym masłem i kakao rozetrzyj w malakserze na mokry piasek. Dno i boki tortownicy wylep powstałą masą. Zostaw w lodówce na 30 minut.

W małym rondelku podgrzej śmietankę, cukier i masło. Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj wszystko dokładnie na gładką masę. Wystudź. Wylej na przygotowany zimny spód, wyrównaj, ułóż maliny. Deser schładzaj jeszcze 2 godziny  aż masa zesztywnieje.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.