Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Maliny… nasze polskie, smaczne i zdrowe!

To niskoenergetyczne owoce, korzystnie wpływające na zdrowie. Już przez nasze babki – maliny stosowane były w budowaniu odporności czy różnego rodzaju infekcjach. To źródło beta karotenu, witaminy C, E, z grupy B, potasu, wapnia i żelaza. Znakomicie wpływają na cerę, kości i zęby. Mogą być stosowane do deserów, sałatek czy wytrawnych sosów do mięs. Świetnie komponują się z czekoladą, mniam! 😋

Pamiętaj tylko, aby po takim smacznym deserze nie zapomnieć o dodatkowej aktywności fizycznej! Bo deser ten to bomba smakowa, ale i energetyczna!

 

Składniki (kilka porcji):

Spód:

  • 250 g ciasteczek owsianych lub innych pełnoziarnistych,
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao

Krem czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 30 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła

Do ozdoby:

  • 300 g maliny

Wykonanie:

Ciastka razem z roztopionym masłem i kakao rozetrzyj w malakserze na mokry piasek. Dno i boki tortownicy wylep powstałą masą. Zostaw w lodówce na 30 minut.

W małym rondelku podgrzej śmietankę, cukier i masło. Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj wszystko dokładnie na gładką masę. Wystudź. Wylej na przygotowany zimny spód, wyrównaj, ułóż maliny. Deser schładzaj jeszcze 2 godziny  aż masa zesztywnieje.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.