Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Idealne rozwiązanie dla amatorów makaronów, których jednak spożywanie wieczorową porą nie jest idealnym rozwiązaniem ze względu na duży udział węglowodanów. Stąd też w przepisie zastosowano marchewkę jako smaczny i niskoenergetyczny zamiennik tradycyjnego mącznego makaronu. Połączenie z zielonym szpinakiem daje efekt nie tylko smakowy, ale i wizualny, co zachęca do konsumpcji także osoby stroniące od warzyw. Ponadto danie zawiera  pełnowartościowe białko w postaci mięsa drobiowego, dające długie uczucie sytości oraz zapewniające regenerację.

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 20 g szpinaku
  • 120-150 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka

 

Wykonanie:

Mięso marynujemy z dodatkiem wędzonej sproszkowanej papryki oraz soli i pieprzu, dusimy na patelni z dodatkiem oleju. W międzyczasie przygotowujemy marchewkę – po obraniu ze skórki nadal używamy obieraczki, przy pomocy której obieramy marchewkę, by powstały długie wstążki (środek  nie zostanie użyty). Tak przygotowaną marchewkę dusimy al dente z dodatkiem czosnku i oleju rzepakowego. Na osobnej patelni przez chwilkę dusimy na maśle szpinak. Wykładamy wszystko na talerz warstwowo: najpierw marchewkowy makaron, potem szpinak, a na wierzch kawałki mięsa.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.