Idealne rozwiązanie dla amatorów makaronów, których jednak spożywanie wieczorową porą nie jest idealnym rozwiązaniem ze względu na duży udział węglowodanów. Stąd też w przepisie zastosowano marchewkę jako smaczny i niskoenergetyczny zamiennik tradycyjnego mącznego makaronu. Połączenie z zielonym szpinakiem daje efekt nie tylko smakowy, ale i wizualny, co zachęca do konsumpcji także osoby stroniące od warzyw. Ponadto danie zawiera pełnowartościowe białko w postaci mięsa drobiowego, dające długie uczucie sytości oraz zapewniające regenerację.
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka masła
- 20 g szpinaku
- 120-150 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
Wykonanie:
Mięso marynujemy z dodatkiem wędzonej sproszkowanej papryki oraz soli i pieprzu, dusimy na patelni z dodatkiem oleju. W międzyczasie przygotowujemy marchewkę – po obraniu ze skórki nadal używamy obieraczki, przy pomocy której obieramy marchewkę, by powstały długie wstążki (środek nie zostanie użyty). Tak przygotowaną marchewkę dusimy al dente z dodatkiem czosnku i oleju rzepakowego. Na osobnej patelni przez chwilkę dusimy na maśle szpinak. Wykładamy wszystko na talerz warstwowo: najpierw marchewkowy makaron, potem szpinak, a na wierzch kawałki mięsa.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.