Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Idealne rozwiązanie dla amatorów makaronów, których jednak spożywanie wieczorową porą nie jest idealnym rozwiązaniem ze względu na duży udział węglowodanów. Stąd też w przepisie zastosowano marchewkę jako smaczny i niskoenergetyczny zamiennik tradycyjnego mącznego makaronu. Połączenie z zielonym szpinakiem daje efekt nie tylko smakowy, ale i wizualny, co zachęca do konsumpcji także osoby stroniące od warzyw. Ponadto danie zawiera  pełnowartościowe białko w postaci mięsa drobiowego, dające długie uczucie sytości oraz zapewniające regenerację.

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 20 g szpinaku
  • 120-150 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka

 

Wykonanie:

Mięso marynujemy z dodatkiem wędzonej sproszkowanej papryki oraz soli i pieprzu, dusimy na patelni z dodatkiem oleju. W międzyczasie przygotowujemy marchewkę – po obraniu ze skórki nadal używamy obieraczki, przy pomocy której obieramy marchewkę, by powstały długie wstążki (środek  nie zostanie użyty). Tak przygotowaną marchewkę dusimy al dente z dodatkiem czosnku i oleju rzepakowego. Na osobnej patelni przez chwilkę dusimy na maśle szpinak. Wykładamy wszystko na talerz warstwowo: najpierw marchewkowy makaron, potem szpinak, a na wierzch kawałki mięsa.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.