Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Idealne rozwiązanie dla amatorów makaronów, których jednak spożywanie wieczorową porą nie jest idealnym rozwiązaniem ze względu na duży udział węglowodanów. Stąd też w przepisie zastosowano marchewkę jako smaczny i niskoenergetyczny zamiennik tradycyjnego mącznego makaronu. Połączenie z zielonym szpinakiem daje efekt nie tylko smakowy, ale i wizualny, co zachęca do konsumpcji także osoby stroniące od warzyw. Ponadto danie zawiera  pełnowartościowe białko w postaci mięsa drobiowego, dające długie uczucie sytości oraz zapewniające regenerację.

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 20 g szpinaku
  • 120-150 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka

 

Wykonanie:

Mięso marynujemy z dodatkiem wędzonej sproszkowanej papryki oraz soli i pieprzu, dusimy na patelni z dodatkiem oleju. W międzyczasie przygotowujemy marchewkę – po obraniu ze skórki nadal używamy obieraczki, przy pomocy której obieramy marchewkę, by powstały długie wstążki (środek  nie zostanie użyty). Tak przygotowaną marchewkę dusimy al dente z dodatkiem czosnku i oleju rzepakowego. Na osobnej patelni przez chwilkę dusimy na maśle szpinak. Wykładamy wszystko na talerz warstwowo: najpierw marchewkowy makaron, potem szpinak, a na wierzch kawałki mięsa.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.