Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Botwina – najczęściej znana i wykorzystywana jako dodatek do zupy botwinkowej lub chłodników. Tym razem wystąpi w nieco innej odsłonie – prezentujemy tartę botwinkową. Pyszna, sycąca, a dzięki młodym łodygom i liściom buraczka ćwikłowego dostarcza dużo wapnia, żelaza, witaminy C i A oraz kwasu foliowego.

Składniki (8 porcji):

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 g zimnego masła
  • łyżeczka soli
  • łyżka zimnej wody.

Farsz:

  • 2 pęczki botwinki
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 150 g serka koziego
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone masło, sól i jajo, rozetrzyj dokładnie w palcach, dodaj wodę i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i zostaw na 30 minut w lodówce.

Po tym czasie rozwałkuj 2/3 ciasta i wyłóż wysmarowaną masłem formę do tarty (pamiętaj o bokach). Ciasto podziurkuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. fasolę do obciążenia.

Piecz 15 minut w rozgrzanym do 180ºC piekarniku, po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 10-15 minut lub do momentu aż będzie złociste. Wyjmij i wystudź.

Botwinkę dokładnie umyj, pokrój drobno – liście również. Przełóż do garnka i zalej ½ szklanki wody, lekko posól, gotuj 3-4 minuty, odcedź.

Sery wymieszaj z jajkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj wystudzona botwinkę, dokładnie wymieszaj.

Na upieczone ciasto wyłóż farsz. Resztę ciasta rozwałkuj i podziel na podłużne paski. Ułóż na farszu kratkę z ciasta, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 20-30 minut.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.