Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Tradycja rzecz święta… ale gdyby tak trochę pokombinować i zmienić typowo świąteczne dania Wigilijne? Jeśli ma być smacznie to czemu nie. Przed wami śledzie w nowym, polskim wydaniu –  tatar ze śledzia z chipsami z buraczka. Tradycja jedzenia śledzika w Wigilię będzie zachowana, dodatkowo zaserwujecie sobie porcję naszych rodzimych warzyw, co z pewnością przypadnie do gustu wszystkim rolnikom. 😉 Burak to król warzyw zimowych, który ożywi waszą rybę. Ponadto dostarczy witaminę C, wspomagającą odporność oraz witaminę B1, która poprawi Waszą pamięć. Obecność magnezu zaś ukoi Wasze nerwy, nadszarpnięte przez zapewne nielekkie przygotowania świąteczne. Idealnie z zaproponowanym tatarem skomponuje się posiekana cebulka, która wyostrzy smak śledzia oraz polski ogórek kiszony – zimowa skarbnica dobroczynnych bakterii. Zatem kupujcie śledzika, pieczcie chipsy z buraczka, siekajcie warzywa i smakujcie naszego tatara.

Składniki:

  • 1 płat śledzia w oleju
  • 2 kiszone ogórki
  • ½  małej białej cebulki
  • ½ małej czerwonej cebulki
  • 1 łyżka marynowanych grzybków
  • 2 suszone pomidory
  • ½ łyżeczki musztardy sarepskiej i ½ łyżeczki musztardy francuskiej
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

 

Przygotowanie:

Płat śledziowy odsączyć z nadmiaru oleju, posiekać w kosteczkę. Podobnie pokroić kiszonego ogórka, obie cebulki, grzybki (pozostawić po trochu do dekoracji) i suszone pomidory. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki, dodać obie musztardy, koperek, skropić sokiem z cytryny, doprawić i wymieszać. Na talerzyku postawić obręcz/pierścień, przełożyć tatara, docisnąć i delikatnie zsunąć. Można także użyć małej szklanki, należy ją jednak wcześnie wysmarować niewielką ilością oliwy. Przygotowanego tatara podawać z resztą posiekanej cebuli, ogórka kiszonego, grzybkami oraz chipsami z buraczka.

Chipsy z buraczka

Składniki:

  • 1 burak
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Buraka wyszorować nie obierać ze skórki. Pokroić w bardzo cienkie plastry przy użyciu mandoliny do warzyw. Wyłożyć na blaszkę z pergaminem (ułożyć jedną warstwę, plastry buraka nie mogą być jeden na drugim), skropić oliwą, octem i doprawić solą oraz pieprzem. Blaszkę wstawić do nagrzanego (140 stopni) piekarnika (funkcja góra, dół, termoobieg) i piec przy uchylonych drzwiczkach 35 minut. Po tym czasie wyjąć blaszkę z piekarnika i odstawić chipsy do ostygnięcia. Podawać z tatarem ze śledzia.

Autorem przepisu jest blog Z kaloriami na pieńku.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.