Najnowsze wpisy

  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »
  • Ciąża – i co dalej? Jak trenować bezpiecznie dla siebie i dziecka

    Ciąża – i co dalej? Jak trenować bezpiecznie dla siebie i dziecka

    1. Zdobądź zielone światło. Ćwiczenia w ciąży są nie tylko możliwe, ale wręcz wskazane. Kiedy już wiesz, że spodziewasz się dziecka, przed rozpoczęciem jakiejkolwiek aktywności upewnij się jednak u swojego lekarza prowadzącego, że w Twoim przypadku nie ma przeciwskazań, a ciąża jest fizjologiczna. Chodź regularnie na badania kontrolne, aby mieć pewność, że wszystko przebiega prawidłowo. […]Czytaj więcej »

Tradycja rzecz święta… ale gdyby tak trochę pokombinować i zmienić typowo świąteczne dania Wigilijne? Jeśli ma być smacznie to czemu nie. Przed wami śledzie w nowym, polskim wydaniu –  tatar ze śledzia z chipsami z buraczka. Tradycja jedzenia śledzika w Wigilię będzie zachowana, dodatkowo zaserwujecie sobie porcję naszych rodzimych warzyw, co z pewnością przypadnie do gustu wszystkim rolnikom. 😉 Burak to król warzyw zimowych, który ożywi waszą rybę. Ponadto dostarczy witaminę C, wspomagającą odporność oraz witaminę B1, która poprawi Waszą pamięć. Obecność magnezu zaś ukoi Wasze nerwy, nadszarpnięte przez zapewne nielekkie przygotowania świąteczne. Idealnie z zaproponowanym tatarem skomponuje się posiekana cebulka, która wyostrzy smak śledzia oraz polski ogórek kiszony – zimowa skarbnica dobroczynnych bakterii. Zatem kupujcie śledzika, pieczcie chipsy z buraczka, siekajcie warzywa i smakujcie naszego tatara.

Składniki:

  • 1 płat śledzia w oleju
  • 2 kiszone ogórki
  • ½  małej białej cebulki
  • ½ małej czerwonej cebulki
  • 1 łyżka marynowanych grzybków
  • 2 suszone pomidory
  • ½ łyżeczki musztardy sarepskiej i ½ łyżeczki musztardy francuskiej
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

 

Przygotowanie:

Płat śledziowy odsączyć z nadmiaru oleju, posiekać w kosteczkę. Podobnie pokroić kiszonego ogórka, obie cebulki, grzybki (pozostawić po trochu do dekoracji) i suszone pomidory. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki, dodać obie musztardy, koperek, skropić sokiem z cytryny, doprawić i wymieszać. Na talerzyku postawić obręcz/pierścień, przełożyć tatara, docisnąć i delikatnie zsunąć. Można także użyć małej szklanki, należy ją jednak wcześnie wysmarować niewielką ilością oliwy. Przygotowanego tatara podawać z resztą posiekanej cebuli, ogórka kiszonego, grzybkami oraz chipsami z buraczka.

Chipsy z buraczka

Składniki:

  • 1 burak
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Buraka wyszorować nie obierać ze skórki. Pokroić w bardzo cienkie plastry przy użyciu mandoliny do warzyw. Wyłożyć na blaszkę z pergaminem (ułożyć jedną warstwę, plastry buraka nie mogą być jeden na drugim), skropić oliwą, octem i doprawić solą oraz pieprzem. Blaszkę wstawić do nagrzanego (140 stopni) piekarnika (funkcja góra, dół, termoobieg) i piec przy uchylonych drzwiczkach 35 minut. Po tym czasie wyjąć blaszkę z piekarnika i odstawić chipsy do ostygnięcia. Podawać z tatarem ze śledzia.

Autorem przepisu jest blog Z kaloriami na pieńku.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.