Najnowsze wpisy

  • Warzywa i owoce – kolorowo, na zdrowie!

    Warzywa i owoce – kolorowo, na zdrowie!

    Warzywa i owoce – smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić kolorowy dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Warto zadbać o to, by warzywa i owoce gościły na naszych stołach pięć razy dziennie! Zdrowie na piątkę z plusem! Warzywa i owoce – stanowią źródło wielu ważnych dla nas składników pokarmowych, m.in. […]Czytaj więcej »
  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »

Przekąska z tortilli to idealne rozwiązanie podczas przyjęć i spotkań rodzinnych. Smaczna i szybka w przygotowaniu przystawka z pełnoziarnistej tortilli świetnie sprawdzi się podczas karnawałowych zabaw. Jest lekka, pełna chrupiących świeżych warzyw i aromatycznego łososia. Całość wypełnia lekki krem z serka twarogowego i koperku.

Składniki:

  • 2 tortille pełnoziarniste
  • 100 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki naturalnego serka twarogowego
  • ½ ogórka
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • liście sałaty karbowanej
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • koperek
  • ½ cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Serek twarogowy przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, koperek i łyżeczkę soku z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki ze sobą łączymy.

Paprykę kroimy w słupki, ogórka w cienkie podłużne plastry. Można użyć obieraczki do warzyw lub mandoliny.

Tortille smarujemy serkiem twarogowym doprawionym cebulą i koperkiem. Na początku placka tortilli układamy liście sałaty. Na sałacie plastry ogórka. Następnie plastry wędzonego łososia i paprykę pokrojoną w słupki. Tortille zwijamy w rulon, kroimy ostrym nożem na 3-4 części i możemy serwować. Smacznego.

Autorem przepisu jest blog KulinarnyJa

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.