Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Przekąska z tortilli to idealne rozwiązanie podczas przyjęć i spotkań rodzinnych. Smaczna i szybka w przygotowaniu przystawka z pełnoziarnistej tortilli świetnie sprawdzi się podczas karnawałowych zabaw. Jest lekka, pełna chrupiących świeżych warzyw i aromatycznego łososia. Całość wypełnia lekki krem z serka twarogowego i koperku.

Składniki:

  • 2 tortille pełnoziarniste
  • 100 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki naturalnego serka twarogowego
  • ½ ogórka
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • liście sałaty karbowanej
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • koperek
  • ½ cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Serek twarogowy przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, koperek i łyżeczkę soku z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki ze sobą łączymy.

Paprykę kroimy w słupki, ogórka w cienkie podłużne plastry. Można użyć obieraczki do warzyw lub mandoliny.

Tortille smarujemy serkiem twarogowym doprawionym cebulą i koperkiem. Na początku placka tortilli układamy liście sałaty. Na sałacie plastry ogórka. Następnie plastry wędzonego łososia i paprykę pokrojoną w słupki. Tortille zwijamy w rulon, kroimy ostrym nożem na 3-4 części i możemy serwować. Smacznego.

Autorem przepisu jest blog KulinarnyJa

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.