Przekąska z tortilli to idealne rozwiązanie podczas przyjęć i spotkań rodzinnych. Smaczna i szybka w przygotowaniu przystawka z pełnoziarnistej tortilli świetnie sprawdzi się podczas karnawałowych zabaw. Jest lekka, pełna chrupiących świeżych warzyw i aromatycznego łososia. Całość wypełnia lekki krem z serka twarogowego i koperku.
Składniki:
- 2 tortille pełnoziarniste
- 100 g wędzonego łososia
- 3 łyżki naturalnego serka twarogowego
- ½ ogórka
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- liście sałaty karbowanej
- 1/3 czerwonej cebuli
- koperek
- ½ cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Serek twarogowy przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, koperek i łyżeczkę soku z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki ze sobą łączymy.
Paprykę kroimy w słupki, ogórka w cienkie podłużne plastry. Można użyć obieraczki do warzyw lub mandoliny.
Tortille smarujemy serkiem twarogowym doprawionym cebulą i koperkiem. Na początku placka tortilli układamy liście sałaty. Na sałacie plastry ogórka. Następnie plastry wędzonego łososia i paprykę pokrojoną w słupki. Tortille zwijamy w rulon, kroimy ostrym nożem na 3-4 części i możemy serwować. Smacznego.
Autorem przepisu jest blog KulinarnyJa
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.