Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Przekąska z tortilli to idealne rozwiązanie podczas przyjęć i spotkań rodzinnych. Smaczna i szybka w przygotowaniu przystawka z pełnoziarnistej tortilli świetnie sprawdzi się podczas karnawałowych zabaw. Jest lekka, pełna chrupiących świeżych warzyw i aromatycznego łososia. Całość wypełnia lekki krem z serka twarogowego i koperku.

Składniki:

  • 2 tortille pełnoziarniste
  • 100 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki naturalnego serka twarogowego
  • ½ ogórka
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • liście sałaty karbowanej
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • koperek
  • ½ cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Serek twarogowy przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, koperek i łyżeczkę soku z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki ze sobą łączymy.

Paprykę kroimy w słupki, ogórka w cienkie podłużne plastry. Można użyć obieraczki do warzyw lub mandoliny.

Tortille smarujemy serkiem twarogowym doprawionym cebulą i koperkiem. Na początku placka tortilli układamy liście sałaty. Na sałacie plastry ogórka. Następnie plastry wędzonego łososia i paprykę pokrojoną w słupki. Tortille zwijamy w rulon, kroimy ostrym nożem na 3-4 części i możemy serwować. Smacznego.

Autorem przepisu jest blog KulinarnyJa

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.