Wigilijna tarta to połączenie nowoczesności z tradycją. Tarta wypełniona kapustą kiszoną z grzybami i wędzoną śliwką. To niebanalne połączenie może z powodzeniem zastąpić klasyczne paszteciki i dodać świeżości wigilijnemu stołu.
Ciasto
Składniki:
- 250g mąki
- 150g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj pokrojone masło oraz wbij jajko. Szybko wyrób ciasto formując kulę. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut. Z ciasta odkrój 1/3 części. Pozostałe ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Przełóż do formy. Spód ciasta podziurkuj widelcem. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni. Formę z ciastem okryj papierem do pieczenia i wsyp obciążenie – np. suchą fasolą. Całość włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie ściągnij papier i piecz ponownie przez 10 minut.
Farsz
Składniki:
- 300g kiszonej kapusty
- olej
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól
- pieprz
- 300g pieczarek
- 1 cebula
- garść suszonych grzybów (podgrzybki)
- 3 wędzone śliwki.
Przygotowanie:
Suszone grzyby przełóż do miseczki.
Wlej wrzątek i zostaw na 15 minut.
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną kapustę i smaż parę minut. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wlej niewielką ilość oleju i duś 15 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojone pieczarki oraz cebulę. Namoczone grzyby wyciągnij i drobno posiekaj. Dorzuć do pieczarek. Smaż całość parę minut. Śliwki drobno pokrój i dorzuć do grzybów.
Kapustę odcedź i przełóż do miski. Dodaj wcześniej przygotowane grzyby. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Na podpieczony spód tarty wyłóż kapustę. Z pozostałego ciasta wytnij gwiazdki i ułóż na tarcie.
Całość piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Autorem przepisu jest blog Anyżkowo
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.