Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Wigilijna tarta to połączenie nowoczesności z tradycją. Tarta wypełniona kapustą kiszoną z grzybami i wędzoną śliwką. To niebanalne połączenie może z powodzeniem zastąpić klasyczne paszteciki i dodać świeżości wigilijnemu stołu.

Ciasto

Składniki:
  • 250g mąki
  • 150g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
Wykonanie:

Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj pokrojone masło oraz wbij jajko. Szybko wyrób ciasto formując kulę. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut. Z ciasta odkrój 1/3 części. Pozostałe ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Przełóż do formy. Spód ciasta podziurkuj widelcem. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni. Formę z ciastem okryj papierem do pieczenia i wsyp obciążenie – np. suchą fasolą. Całość włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie ściągnij papier i piecz ponownie przez 10 minut.

Farsz

Składniki:

  • 300g kiszonej kapusty
  • olej
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów (podgrzybki)
  • 3 wędzone śliwki.
Przygotowanie:

Suszone grzyby przełóż do miseczki.
Wlej wrzątek i zostaw na 15 minut.

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną kapustę i smaż parę minut. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wlej niewielką ilość oleju i duś 15 minut.

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojone pieczarki oraz cebulę. Namoczone grzyby wyciągnij i drobno posiekaj. Dorzuć do pieczarek. Smaż całość parę minut. Śliwki drobno pokrój i dorzuć do grzybów.

Kapustę odcedź i przełóż do miski. Dodaj wcześniej przygotowane grzyby. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Na podpieczony spód tarty wyłóż kapustę. Z pozostałego ciasta wytnij gwiazdki i ułóż na tarcie.

Całość piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Autorem przepisu jest blog Anyżkowo

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.