Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Święta w moim domu pachną grzybami, kapustą kiszoną, oczywiście rybami i suszonymi, wędzonymi owocami i bakaliami. Kapustę i zakwas na barszcz, który jest u nas obowiązkowy na Wigilię przygotowuję sama. Moja rodzina uwielbia w tym świątecznym czasie wszelkie uszka, pierogi, krokiety z nadzieniem. Ale tym razem na naszym stole zagości wieniec. Zastąpi nam on krokiety, które są bardziej pracochłonne i zawierają znacznie więcej kalorii. Wieniec jest przepyszny, aromatyczny, ciasto jest lekkie, farsz idealnie zbalansowany. Jego przygotowanie nie jest wcale trudne. Jest to doskonały dodatek do wigilijnego barszczu. A jeśli posiadacie dzieci, to zapewne one mogą w całym procesie tworzenia tego dania pomóc. Sprawi im to frajdę i będzie od razu bardziej rodzinnie i świątecznie. Zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia!

Składniki na ciasto:

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej (+ do ewentualnego podsypywania)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
  • 160 ml mleka
  • 35 g masła
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka oleju

Składniki na farsz:

  • 300 g kapusty kiszonej (ugotowanej, odciśniętej)
  • 500 g pieczarek lub innych grzybów, np. mrożonych lub 80 g grzybów suszonych (dzień wcześniej namoczonych)
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 3 śliwki wędzone (dzień wcześniej namoczone)
  • 1 i 1/2 łyżeczki kminku (całego)
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku (w zależności od smaku kapusty)
  • 1/2–1 łyżeczki pieprzu czarnego

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania wieńca

Wykonanie:

  1. Grzyby oczyszczamy. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach, pozostałe grzyby drobniutko kroimy. (Mrożone grzyby wcześniej rozmrażamy.)
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  3. Rozgrzewamy patelnię wraz z olejem, dodajemy cebulę i ją szklimy. Dodajemy marchewkę i całość przesmażamy, cały czas mieszając przez ok. 5 minut.
  4. Dodajemy na patelnię grzyby, pokrojone drobniutko śliwki i kminek. Całość dusimy, a następnie smażymy (ten proces zaczyna się, gdy woda odparuje).
  5. Kapustę kiszoną drobno kroimy i dodajemy na patelnię. Całość mieszamy i pod przykryciem dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Mąki, sól, cukier, pieprz, drożdże, majeranek wsypujemy do dużej miski. Mieszamy.
  7. Masło rozgrzewamy na małym ogniu, uważajcie aby go nie przypalić. Wyłączamy palnik i wlewamy mleko, mieszamy. Sprawdzamy ciepło mieszanki, powinno być lekko ciepłe. Jeśli jest zimne, to delikatnie podgrzewamy. Ważne, aby ta mieszanka nie była gorąca, gdyż to zabije drożdże. Dodajemy całość do miski z mąkami, następnie dodajemy jajko.
  8. Ciasto mieszamy ręką i wyrabiamy na stolnicy kilka minut, aby ciasto było elastyczne i łatwo odchodziło od rąk. Jeśli trzymaliście się dokładnie proporcji, to ciasto nie powinno wymagać podsypywania dodatkową mąką.
  9. Z wyrobionego ciasta tworzymy kulę. Na rękę wylewamy łyżeczkę oleju, smarujemy nim ciasto, wkładamy je do miski i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Zajmuje to ok. 30 minut i jest uzależnione od temperatury otoczenia.
  10. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilkę wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach, mniej więcej: 45 cm na 30 cm.
  11. Na środek ciasta wykładamy chłodny farsz, rozprowadzamy go po całym blacie ciasta, pozostawiają 2-centymetrowy rant dookoła.
  12. Ciasto zawijamy w rulon i sklejamy boki, np. widelcem. Końcówkę też delikatnie uklepujemy, lącząc ze sobą ciasto.
  13. Nasz wałek odwracamy złączeniem ku dołowi stolnicy.
  14. Przecinamy wzdłuż na pół. Dwa kawałki ciasta układamy farszem ku górze. Sklejamy końcówki z jednej strony, a następnie tworzymy wieniec zaplatając warkocz – przeplatając naprzemiennie dwa kawałki ciasta, starając się, aby na górze zawsze był farsz. Uformowane w wieniec ciasto sklejamy.
  15. Gotowy wieniec przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. Następnie smarujemy wieniec roztrzepanym jajkiem.
  16. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku z funkcją góra-dół, przez 30–35 minut.
  17. Studzimy i podajemy najlepiej w dniu przygotowania.
  18. Aby sobie ułatwić cały proces, możemy farsz przygotować dzień wcześniej.

Autorem przepisu jest blog Apetyt na kuchnię

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.