Ten koktajl to zarówno bomba witaminowa – C, A, PP, K oraz żelazo, kwas foliowy, a także wspaniałe rozwiązanie dla wszystkich zapracowanych. Pamiętaj, że warto „przemycać” zielone warzywa do swojej diety, gdyż dostarczają chlorofilu, który wzmacnia odporność i chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Najlepiej jeść je na surowo – wówczas nie tracą składników odżywczych, a mają się czym pochwalić! Taki koktajl to radość dla oczu i zbawienny wpływ dla naszego ciała.
Składniki (1-2 porcje):
- 3 garście szpinaku
- 2 garście jarmużu
- 2 łodygi selera naciowego
- ½ jabłka
- 1 szklanka soku jabłkowego
Wykonanie:
Szpinak umyj i odetnij łodyżki. Jarmuż umyj i powycinaj zdrewniałe nerwy liści. Seler umyj, a jabłko umyj i obierz. Wszystkie warzywa i jabłko włóż do blendera, dolej sok i miksuj przez 1-2 minuty.
Jeśli koktajl wyjdzie za gęsty, możesz dodać trochę wody mineralnej.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.