Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Ten koktajl to zarówno bomba witaminowa – C, A, PP, K oraz żelazo, kwas foliowy, a także wspaniałe rozwiązanie dla wszystkich zapracowanych. Pamiętaj, że warto „przemycać” zielone warzywa do swojej diety, gdyż dostarczają chlorofilu, który wzmacnia odporność i chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Najlepiej jeść je na surowo – wówczas nie tracą składników odżywczych, a mają się czym pochwalić! Taki koktajl to radość dla oczu i zbawienny wpływ dla naszego ciała.

Składniki (1-2 porcje):

  • 3 garście szpinaku
  • 2 garście jarmużu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ jabłka
  • 1 szklanka soku jabłkowego

Wykonanie:

Szpinak umyj i odetnij łodyżki. Jarmuż umyj i powycinaj zdrewniałe nerwy liści. Seler umyj, a jabłko umyj i obierz. Wszystkie warzywa i jabłko włóż do blendera, dolej sok i miksuj przez 1-2 minuty.

Jeśli koktajl wyjdzie za gęsty, możesz dodać trochę wody mineralnej.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.