Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Ziemniaki często są demonizowane i uznawane za kaloryczne. Nic bardziej mylnego, bo zawierają stosunkowo niewielkie ilości węglowodanów w porcji, ponadto są lekkostrawne, więc dobrze regenerują po wysiłku fizycznym. W połączeniu z chudą rybą, jaką jest dorsz, takie danie zapewnia regenerację potreningową. Kiszona kapusta także powinna być częstym gościem na naszych stołach, bo wpływa pozytywnie na pracę jelit, a te, jak wiadomo, są naszym drugim mózgiem, więc ich sprawne działanie powinno być priorytetem w codziennym odżywianiu.

Składniki:

  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 160 g polędwicy z dorsza
  • 3-4 łodygi jarmużu
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 1 mała sztuka marchwi
  • pół jabłka

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i pod koniec solimy. Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z jarmużu odcinamy twarde łodygi, liście dzielimy na drobniejsze kawałki, a następnie polewamy olejem, lekko solimy i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut. Z kapusty, marchewki i jabłka przygotowujemy surówkę.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.