Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

Ziemniaki często są demonizowane i uznawane za kaloryczne. Nic bardziej mylnego, bo zawierają stosunkowo niewielkie ilości węglowodanów w porcji, ponadto są lekkostrawne, więc dobrze regenerują po wysiłku fizycznym. W połączeniu z chudą rybą, jaką jest dorsz, takie danie zapewnia regenerację potreningową. Kiszona kapusta także powinna być częstym gościem na naszych stołach, bo wpływa pozytywnie na pracę jelit, a te, jak wiadomo, są naszym drugim mózgiem, więc ich sprawne działanie powinno być priorytetem w codziennym odżywianiu.

Składniki:

  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 160 g polędwicy z dorsza
  • 3-4 łodygi jarmużu
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 1 mała sztuka marchwi
  • pół jabłka

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i pod koniec solimy. Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z jarmużu odcinamy twarde łodygi, liście dzielimy na drobniejsze kawałki, a następnie polewamy olejem, lekko solimy i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut. Z kapusty, marchewki i jabłka przygotowujemy surówkę.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.