Ziemniaki często są demonizowane i uznawane za kaloryczne. Nic bardziej mylnego, bo zawierają stosunkowo niewielkie ilości węglowodanów w porcji, ponadto są lekkostrawne, więc dobrze regenerują po wysiłku fizycznym. W połączeniu z chudą rybą, jaką jest dorsz, takie danie zapewnia regenerację potreningową. Kiszona kapusta także powinna być częstym gościem na naszych stołach, bo wpływa pozytywnie na pracę jelit, a te, jak wiadomo, są naszym drugim mózgiem, więc ich sprawne działanie powinno być priorytetem w codziennym odżywianiu.
Składniki:
- 2-3 średnie ziemniaki
- 160 g polędwicy z dorsza
- 3-4 łodygi jarmużu
- łyżka oleju rzepakowego
- 100 g kapusty kiszonej
- 1 mała sztuka marchwi
- pół jabłka
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i pod koniec solimy. Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z jarmużu odcinamy twarde łodygi, liście dzielimy na drobniejsze kawałki, a następnie polewamy olejem, lekko solimy i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut. Z kapusty, marchewki i jabłka przygotowujemy surówkę.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.