Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Ziemniaki często są demonizowane i uznawane za kaloryczne. Nic bardziej mylnego, bo zawierają stosunkowo niewielkie ilości węglowodanów w porcji, ponadto są lekkostrawne, więc dobrze regenerują po wysiłku fizycznym. W połączeniu z chudą rybą, jaką jest dorsz, takie danie zapewnia regenerację potreningową. Kiszona kapusta także powinna być częstym gościem na naszych stołach, bo wpływa pozytywnie na pracę jelit, a te, jak wiadomo, są naszym drugim mózgiem, więc ich sprawne działanie powinno być priorytetem w codziennym odżywianiu.

Składniki:

  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 160 g polędwicy z dorsza
  • 3-4 łodygi jarmużu
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 1 mała sztuka marchwi
  • pół jabłka

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i pod koniec solimy. Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z jarmużu odcinamy twarde łodygi, liście dzielimy na drobniejsze kawałki, a następnie polewamy olejem, lekko solimy i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut. Z kapusty, marchewki i jabłka przygotowujemy surówkę.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.