Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Ziemniaki często są demonizowane i uznawane za kaloryczne. Nic bardziej mylnego, bo zawierają stosunkowo niewielkie ilości węglowodanów w porcji, ponadto są lekkostrawne, więc dobrze regenerują po wysiłku fizycznym. W połączeniu z chudą rybą, jaką jest dorsz, takie danie zapewnia regenerację potreningową. Kiszona kapusta także powinna być częstym gościem na naszych stołach, bo wpływa pozytywnie na pracę jelit, a te, jak wiadomo, są naszym drugim mózgiem, więc ich sprawne działanie powinno być priorytetem w codziennym odżywianiu.

Składniki:

  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 160 g polędwicy z dorsza
  • 3-4 łodygi jarmużu
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 1 mała sztuka marchwi
  • pół jabłka

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i pod koniec solimy. Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z jarmużu odcinamy twarde łodygi, liście dzielimy na drobniejsze kawałki, a następnie polewamy olejem, lekko solimy i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut. Z kapusty, marchewki i jabłka przygotowujemy surówkę.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.