Moje skojarzenia związane z zimowym śniadaniem, to przede wszystkim danie ciepłe i sycące. Idealnym dodatkiem do niego mogą być składniki, z których korzystamy w święta, czyli bakalie – orzechy włoskie, żurawina, zmielone pestki dyni. Wszystko skropione najprawdziwszym, polskim miodem. Dla przełamania tej obfitości – pokrojone w słupki świeże jabłko i gruszka. Czy jest coś, co może nas lepiej wprowadzić w pozytywny nastrój, niż zimowy dzień rozpoczęty zdrowym i pożywnym śniadaniem, pełnym znajomych smaków i otulającym nas ciepłymi wspomnieniami?
Składniki:
Kasza:
- 500ml mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka cukru
Żurawina z jabłkiem (na ok. 300ml):
- 250g świeżej żurawiny
- 150g startego jabłka (na dużych oczkach)
- 4 łyżki cukru (płaskie)
- 0,5 szklanki wody
Dodatki:
- Pokrojone w cienkie słupki jabłko i gruszka
- Suszona żurawina
- Orzechy włoskie
- Mąka z pestek dyni
- Miód
Przygotowanie:
- Przygotuj żurawinę z jabłkiem:
- W niedużym rondelku lub na patelni umieść żurawinę, starte jabłko, cukier i wodę. Doprowadź do wrzenia
- Zmniejsz ogień i gotuj często mieszając aż do uzyskania gęstej, owocowej masy
- Gotowe!
- Ugotuj kaszę:
- W garnku umieść mleko, kaszę i łyżkę cukru, postaw na małym ogniu
- Gotuj często mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, mieszaj cały czas aż do uzyskania ulubionej konsystencji
- Podanie:
- Świeżo przygotowaną kaszę nałóż na talerz. Dodaj żurawinę z jabłkiem i pozostałe dodatki w ilości, którą uznasz za właściwą 🙂
Smacznego!
Przepis przygotowany przez blog SandraFrej
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.