Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Moje skojarzenia związane z zimowym śniadaniem, to przede wszystkim danie ciepłe i sycące. Idealnym dodatkiem do niego mogą być składniki, z których korzystamy w święta, czyli bakalie – orzechy włoskie, żurawina, zmielone pestki dyni. Wszystko skropione najprawdziwszym, polskim miodem. Dla przełamania tej obfitości – pokrojone w słupki świeże jabłko i gruszka. Czy jest coś, co może nas lepiej wprowadzić w pozytywny nastrój, niż zimowy dzień rozpoczęty zdrowym i pożywnym śniadaniem, pełnym znajomych smaków i otulającym nas ciepłymi wspomnieniami?

Składniki:

Kasza:

  • 500ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka cukru

Żurawina z jabłkiem (na ok. 300ml):

  • 250g świeżej żurawiny
  • 150g startego jabłka (na dużych oczkach)
  • 4 łyżki cukru (płaskie)
  • 0,5 szklanki wody

Dodatki:

  • Pokrojone w cienkie słupki jabłko i gruszka
  • Suszona żurawina
  • Orzechy włoskie
  • Mąka z pestek dyni
  • Miód

Przygotowanie:

  1. Przygotuj żurawinę z jabłkiem:
  • W niedużym rondelku lub na patelni umieść żurawinę, starte jabłko, cukier i wodę. Doprowadź do wrzenia
  • Zmniejsz ogień i gotuj często mieszając aż do uzyskania gęstej, owocowej masy
  • Gotowe!
  1. Ugotuj kaszę:
  • W garnku umieść mleko, kaszę i łyżkę cukru, postaw na małym ogniu
  • Gotuj często mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, mieszaj cały czas aż do uzyskania ulubionej konsystencji
  1. Podanie:
  • Świeżo przygotowaną kaszę nałóż na talerz. Dodaj żurawinę z jabłkiem i pozostałe dodatki w ilości, którą uznasz za właściwą 🙂

Smacznego!

Przepis przygotowany przez blog SandraFrej

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.