Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Moje skojarzenia związane z zimowym śniadaniem, to przede wszystkim danie ciepłe i sycące. Idealnym dodatkiem do niego mogą być składniki, z których korzystamy w święta, czyli bakalie – orzechy włoskie, żurawina, zmielone pestki dyni. Wszystko skropione najprawdziwszym, polskim miodem. Dla przełamania tej obfitości – pokrojone w słupki świeże jabłko i gruszka. Czy jest coś, co może nas lepiej wprowadzić w pozytywny nastrój, niż zimowy dzień rozpoczęty zdrowym i pożywnym śniadaniem, pełnym znajomych smaków i otulającym nas ciepłymi wspomnieniami?

Składniki:

Kasza:

  • 500ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka cukru

Żurawina z jabłkiem (na ok. 300ml):

  • 250g świeżej żurawiny
  • 150g startego jabłka (na dużych oczkach)
  • 4 łyżki cukru (płaskie)
  • 0,5 szklanki wody

Dodatki:

  • Pokrojone w cienkie słupki jabłko i gruszka
  • Suszona żurawina
  • Orzechy włoskie
  • Mąka z pestek dyni
  • Miód

Przygotowanie:

  1. Przygotuj żurawinę z jabłkiem:
  • W niedużym rondelku lub na patelni umieść żurawinę, starte jabłko, cukier i wodę. Doprowadź do wrzenia
  • Zmniejsz ogień i gotuj często mieszając aż do uzyskania gęstej, owocowej masy
  • Gotowe!
  1. Ugotuj kaszę:
  • W garnku umieść mleko, kaszę i łyżkę cukru, postaw na małym ogniu
  • Gotuj często mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, mieszaj cały czas aż do uzyskania ulubionej konsystencji
  1. Podanie:
  • Świeżo przygotowaną kaszę nałóż na talerz. Dodaj żurawinę z jabłkiem i pozostałe dodatki w ilości, którą uznasz za właściwą 🙂

Smacznego!

Przepis przygotowany przez blog SandraFrej

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.