Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Jak w szybki sposób w jednym daniu zaserwować ważne składniki odżywcze w naszej diecie i zadbać o zdrowie rodziny? Dzięki zupie krem! Okazuje się, że nadal aktualna jest zasada: im prostsza potrawa tym szerszy uśmiech na twarzy 🙂 Dodatkowym atutem takiej zupy jest niska energetyczność oraz bogactwo witamin – szczególnie A, C, E oraz luteiny – przeciwutleniaczy, które hamują starzenie się komórek, budują odporność, wzmacniają naczynia krwionośne oraz świetnie wpływają na kondycję skóry.

Składniki (4-6 porcji):

Zupa:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ małego selera
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, papryka ostra do smaku
  • bazylia
  • bulion drobiowy ok. 1,5-2 litra

Pulpety:

  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • garść natki pietruszki
  • ½ małej cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić w słupki. Posypać przyprawami, polać olejem i dokładnie wetrzeć w warzywa. Piec ok. godziny w żaroodpornym naczyniu. Pieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok. 15minut. Zupę zmiksować na gładko blenderem, rozcieńczyć jeśli jest za gęsta. Doprawić do smaku.

Natkę pietruszki, cebulę posiekaną w kostkę i czosnek zmiksować w blenderze. Następnie dodać mięso mielone, jajko i przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać i ulepić małe pulpety. Gotować na parze ok. 5-7 minut w zależności od wielkości.

Zupę podawać razem z kilkoma pulpetami i gałązkami natki pietruszki.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.