Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

Jak w szybki sposób w jednym daniu zaserwować ważne składniki odżywcze w naszej diecie i zadbać o zdrowie rodziny? Dzięki zupie krem! Okazuje się, że nadal aktualna jest zasada: im prostsza potrawa tym szerszy uśmiech na twarzy 🙂 Dodatkowym atutem takiej zupy jest niska energetyczność oraz bogactwo witamin – szczególnie A, C, E oraz luteiny – przeciwutleniaczy, które hamują starzenie się komórek, budują odporność, wzmacniają naczynia krwionośne oraz świetnie wpływają na kondycję skóry.

Składniki (4-6 porcji):

Zupa:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ małego selera
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, papryka ostra do smaku
  • bazylia
  • bulion drobiowy ok. 1,5-2 litra

Pulpety:

  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • garść natki pietruszki
  • ½ małej cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić w słupki. Posypać przyprawami, polać olejem i dokładnie wetrzeć w warzywa. Piec ok. godziny w żaroodpornym naczyniu. Pieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok. 15minut. Zupę zmiksować na gładko blenderem, rozcieńczyć jeśli jest za gęsta. Doprawić do smaku.

Natkę pietruszki, cebulę posiekaną w kostkę i czosnek zmiksować w blenderze. Następnie dodać mięso mielone, jajko i przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać i ulepić małe pulpety. Gotować na parze ok. 5-7 minut w zależności od wielkości.

Zupę podawać razem z kilkoma pulpetami i gałązkami natki pietruszki.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.