Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Jak w szybki sposób w jednym daniu zaserwować ważne składniki odżywcze w naszej diecie i zadbać o zdrowie rodziny? Dzięki zupie krem! Okazuje się, że nadal aktualna jest zasada: im prostsza potrawa tym szerszy uśmiech na twarzy 🙂 Dodatkowym atutem takiej zupy jest niska energetyczność oraz bogactwo witamin – szczególnie A, C, E oraz luteiny – przeciwutleniaczy, które hamują starzenie się komórek, budują odporność, wzmacniają naczynia krwionośne oraz świetnie wpływają na kondycję skóry.

Składniki (4-6 porcji):

Zupa:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ małego selera
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, papryka ostra do smaku
  • bazylia
  • bulion drobiowy ok. 1,5-2 litra

Pulpety:

  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • garść natki pietruszki
  • ½ małej cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić w słupki. Posypać przyprawami, polać olejem i dokładnie wetrzeć w warzywa. Piec ok. godziny w żaroodpornym naczyniu. Pieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok. 15minut. Zupę zmiksować na gładko blenderem, rozcieńczyć jeśli jest za gęsta. Doprawić do smaku.

Natkę pietruszki, cebulę posiekaną w kostkę i czosnek zmiksować w blenderze. Następnie dodać mięso mielone, jajko i przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać i ulepić małe pulpety. Gotować na parze ok. 5-7 minut w zależności od wielkości.

Zupę podawać razem z kilkoma pulpetami i gałązkami natki pietruszki.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.