Jak w szybki sposób w jednym daniu zaserwować ważne składniki odżywcze w naszej diecie i zadbać o zdrowie rodziny? Dzięki zupie krem! Okazuje się, że nadal aktualna jest zasada: im prostsza potrawa tym szerszy uśmiech na twarzy 🙂 Dodatkowym atutem takiej zupy jest niska energetyczność oraz bogactwo witamin – szczególnie A, C, E oraz luteiny – przeciwutleniaczy, które hamują starzenie się komórek, budują odporność, wzmacniają naczynia krwionośne oraz świetnie wpływają na kondycję skóry.
Składniki (4-6 porcji):
Zupa:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ małego selera
- 2 czerwone papryki
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, papryka ostra do smaku
- bazylia
- bulion drobiowy ok. 1,5-2 litra
Pulpety:
- 300 g mielonego mięsa z indyka
- garść natki pietruszki
- ½ małej cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić w słupki. Posypać przyprawami, polać olejem i dokładnie wetrzeć w warzywa. Piec ok. godziny w żaroodpornym naczyniu. Pieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok. 15minut. Zupę zmiksować na gładko blenderem, rozcieńczyć jeśli jest za gęsta. Doprawić do smaku.
Natkę pietruszki, cebulę posiekaną w kostkę i czosnek zmiksować w blenderze. Następnie dodać mięso mielone, jajko i przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać i ulepić małe pulpety. Gotować na parze ok. 5-7 minut w zależności od wielkości.
Zupę podawać razem z kilkoma pulpetami i gałązkami natki pietruszki.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.