Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

przyGOTUJ się na DOBRE… spotkania

Tutaj pojawią się pomysły na idealne, „szczęśliwe” potrawy na spotkania z rodziną, przyjaciółmi, w domu lub przy grillu.

Tatar z marchewki i jabłek

Składniki (dla 4 osób): 600 g marchwi 20 g musztardy dijon sól pieprz cukier 20 g 5 ml przyprawy magi 40 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 80 g kurek 20 g masła ½ pęczka zielonej pietruszki 4 g czarnego sezamu łyżka Sposób wykonania Obraną marchew blanszujemy w...

czytaj dalej

Sałatka cezar z pieczonymi kolorowymi pomidorami

Składniki  (dla 4 osób): 2 szt. sałaty rzymskiej Pomidory różne 400g 3 szt. szalotki ½ pęczka zielonej pietruszki ½ pęczka szczypioru 80 g sera twardego rubin lub szafir sól pieprz 100 ml oleju rzepakowego 1 szt. żółtka jaja 1 ząbek czosnku 20 ml octu winnego 20 g...

czytaj dalej

Pasta z fasoli z konfiturą z kolorowych papryk

Składniki (dla 4 osób): 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 pęczek zielonej pietruszki 40 ml oleju rzepakowego 40 g masła (2 łyżki) 20 ml octu jabłkowego 40 g cukru brązowego puszka fasoli (400g, odcedzona i przepłukana) 100 ml oleju rzepakowego 1...

czytaj dalej

Stek z kalafiora z pomidorową salsą i sadzonym jajkiem

Składniki  (4 osoby) kalafior 800g (4 plastry każdy po ok 200g) sól, pieprz olej rzepakowy 4 sztuki jajka masło Salsa pomidorowa 200g pomidorów bez skóry i pestek 100 g czerwonej cebuli 1 ząbek czosnek 1 pęczek zielonej pietruszki 80 ml oleju rzepakowego 30 ml octu...

czytaj dalej