przyGOTUJ się na DOBRE… warzywa i owoce
Przepisy na dania bezmięsne, wyłącznie z wykorzystaniem warzyw i owoców.
Chłodnik z ogórka z miętą i grzanką z pieczonym czosnkiem
Składniki (dla 4 osób): 400 ml jogurtu 400 ml maślanki 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki cukru ogórek zielony bez pestek 2 szt. rzodkiewki 1 pęczek kopru 1 doniczka mięty 4 ząbki czosnku 40 ml octu winnego lub jabłkowy 40 ml oleju rzepakowego bagietka pszenna lub...
czytaj dalejWarzywne spaghetti z ogrodowym pesto
Składniki (dla 4 osób): 150 g marchwi 200 g papryki czerwonej 200 g papryki zielonej 200 g cukinii 100 ml oleju do smażenia 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 60 g orzechów włoskich prażonych ser twardy typu parmezan 50 g 100 ml oleju do pesto...
czytaj dalejGulasz ze szpinaku, soczewicy i młodych ziemniaków
Składniki (dla 4 osób): ok. 800 g młodych ziemniaków 100 g czerwonej soczewicy 150 g młodego szpinaku (baby) 1 l bulionu warzywnego 1 czerwona cebula 1 papryczka chilii 2 ząbki czosnku 10 g imbiru natka pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziaren kolendry...
czytaj dalejPieczone pomidorki koktajlowe z jogurtem i chipsami z bagietki
Składniki (dla 4 osób): 600 g pomidorków koktajlowych 1 szt. papryki pepperoni 5 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka cukru brązowego 6 gałązek świeżego tymianku 6 gałązek oregano 10 szt. liści bazylii olej rzepakowy 600 g jogurtu gęstego typu...
czytaj dalejPęczotto z borowikami i pieczoną dynią
Składniki (dla 4 osób): 400 g kaszy pęczak 300 g borowików 150 g cebuli 1 ząbek czosnek 100 g masła 1l bulionu warzywnego lub grzybowego 500 g dyni piżmowej 1 pęczek natki pietruszki ½ pęczka szczypioru olej sól pieprz ser bursztyn lub parmezan Sposób wykonania:...
czytaj dalej