Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

przyGOTUJ się na DOBRE… warzywa i owoce

Przepisy na dania bezmięsne, wyłącznie z wykorzystaniem warzyw i owoców.

Warzywne spaghetti z ogrodowym pesto

Składniki (dla 4 osób): 150 g marchwi 200 g papryki czerwonej 200 g papryki zielonej 200 g cukinii 100 ml oleju do smażenia 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 60 g orzechów włoskich prażonych ser twardy typu parmezan 50 g 100 ml oleju do pesto...

czytaj dalej

Gulasz ze szpinaku, soczewicy i młodych ziemniaków

Składniki (dla 4 osób): ok. 800 g młodych ziemniaków 100 g czerwonej soczewicy 150 g młodego szpinaku (baby) 1 l bulionu warzywnego 1 czerwona cebula 1 papryczka chilii 2 ząbki czosnku 10 g imbiru natka pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziaren kolendry...

czytaj dalej

Pęczotto z borowikami i pieczoną dynią

Składniki (dla 4 osób):  400 g kaszy pęczak 300 g borowików 150 g cebuli 1 ząbek czosnek 100 g masła 1l bulionu warzywnego lub grzybowego 500 g dyni piżmowej 1 pęczek natki pietruszki ½ pęczka szczypioru olej sól pieprz ser bursztyn lub parmezan Sposób wykonania:...

czytaj dalej