Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Dyniowate

DYNIA

Jest niskokaloryczna, szybko syci i stanowi doskonałe źródło błonnika. Szczególnie bogata w beta-karoten (prowit. A), chroniący przed wolnymi rodnikami. Wzmacnia także system immunologiczny. Pestki dyni zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu.

Cukinia

Cukinia ma wyjątkowo niską wartość energetyczną – zaledwie 13 kcal na 100 g. Bogata jest w mnóstwo witamin (C, A, K i wit. z grupy B) i składników mineralnych (m.in. magnez, potas i żelazo). Ma także pozytywny wpływ na układ krążenia i pokarmowy, łagodząc objawy nadkwaśności.

OGÓREK

Owoce ogórka mają niską wartość energetyczną – 100 g świeżej masy ma 10-20 kcal. Zawarty w ogórkach krzem działa upiększająco na cerę, natomiast sód reguluje gospodarkę wodną naszego organizmu. Stosowany zewnętrznie na skórę działa lekko ściągająco, wybielająco i nawilżająco. Najwięcej witamin mają ogórki kwaszone – zwłaszcza woda, w której się kisiły.

ARBUZ

Wspomaga przemianę materii, a także korzystnie wpływa na skórę – działa przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco, pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów. Dzięki dużej zawartości wody w owocach ma właściwości moczopędne i jest zalecany dla chorych na nerki.