Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Dyniowate

DYNIA

Jest niskokaloryczna, szybko syci i stanowi doskonałe źródło błonnika. Szczególnie bogata w beta-karoten (prowit. A), chroniący przed wolnymi rodnikami. Wzmacnia także system immunologiczny. Pestki dyni zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu.

Cukinia

Cukinia ma wyjątkowo niską wartość energetyczną – zaledwie 13 kcal na 100 g. Bogata jest w mnóstwo witamin (C, A, K i wit. z grupy B) i składników mineralnych (m.in. magnez, potas i żelazo). Ma także pozytywny wpływ na układ krążenia i pokarmowy, łagodząc objawy nadkwaśności.

OGÓREK

Owoce ogórka mają niską wartość energetyczną – 100 g świeżej masy ma 10-20 kcal. Zawarty w ogórkach krzem działa upiększająco na cerę, natomiast sód reguluje gospodarkę wodną naszego organizmu. Stosowany zewnętrznie na skórę działa lekko ściągająco, wybielająco i nawilżająco. Najwięcej witamin mają ogórki kwaszone – zwłaszcza woda, w której się kisiły.

ARBUZ

Wspomaga przemianę materii, a także korzystnie wpływa na skórę – działa przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco, pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów. Dzięki dużej zawartości wody w owocach ma właściwości moczopędne i jest zalecany dla chorych na nerki.