Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Strączkowe

Bób

Wzmacnia kości i mięśnie, zalecany jest także przy dolegliwościach wątroby i nerek. Dodatkowo zawiera błonnik, który poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Bób można jeść ze skórką – w niej jest najwięcej wartości odżywczych. Najlepiej smakuje ugotowany w osolonej wodzie z odrobiną masła.

Ciecierzyca

Wyglądem i smakiem przypomina nieco groch. Wyrabia się z niej specjalną mąkę, którą można dodawać do sosów. Suche nasiona ciecierzycy przyrządza się podobnie jak groch oraz wykorzystuje jako jarzynę – dodaje do zup i sałatek. Najbardziej popularna forma spożywania jej to hummus.

Fasola

Przed ugotowaniem ziaren fasoli, trzeba je przez ok. 12 godzin moczyć w zimnej wodzie – pozwala to skrócić czas gotowania. Ziarna fasoli białej są znacznie bardziej kaloryczne, a także zawierają dużo wit. A, potasu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu.

Fasolka szparagowa

Strąki fasoli są bogatym źródłem wit. PP, C, kwasu foliowego oraz beta-karotenu. Zawierają także spore ilości magnezu – składnika antystresowego oraz potas, który reguluje gospodarkę wodną, ciśnienie krwi i wpływa na prawidłową pracę trzustki. Młode strąki fasoli usprawniają także procesy przemiany materii, zmniejszają poziom tłuszczów we krwi i wzmacniają serce.

Groszek zielony

Wyróżniamy: groch cukrowy, który może być spożywany w całości (nasiona wraz ze strąkami) oraz groch łuskowy, którego częścią jadalną są jedynie jego nasiona, tzw. groszek zielony. Dzięki dużej zawartości żelaza regularne spożywanie groszku redukuje zmęczenie i znużenie.

Groch

Nasiona grochu w największej ilości zawierają białko, które stanowi do 34% jego składu. Podobnie jak inne strączkowe – bogaty jest w błonnik pokarmowy, zwany inaczej włóknem pokarmowym, dzięki czemu wykazuje działanie regulujące pracę jelit, obniżające poziom cholesterolu (LDL) i stężenie cukru we krwi.

Soczewica

Spożywanie dużej ilości soczewicy wzmacnia układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Soczewica ze względu na wysoką ilość błonnika jest również zalecana dla osób, które borykają się z leniwym jelitem.