Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Warzywa wieloletnie

Chrzan

Bogaty jest przede wszystkim w wit. C, której jest więcej niż w cytrynach czy pomarańczach. Posiada właściwości rozgrzewające, odkażające i przeciwbólowe. Związki zawarte w chrzanie działają pobudzająco na serce, a jednocześnie obniżają ciśnienie krwi. Wykazują działanie przeciwreumatyczne, moczopędne, napotne, odtruwające, a przede wszystkim trawienne.

Szczaw

Należy do warzyw najbogatszych w beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem. Niszczy wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się organizmu, a także nadaje ładny odcień skórze. Warto pamiętać, że do jego wchłaniania potrzebny jest chociaż mały dodatek tłuszczu. Zawiera także rutynę, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne.

Rabarbar

Rabarbar cenimy głównie za kwaskowaty smak, który świetnie komponuje się zwłaszcza ze słodkimi deserami. Zawiera kwas szczawiowy, który nadaje mu silnie kwaśny posmak. Nie powinni go jeść ludzie chorzy, dzieci, jest także przeciwwskazany w kamicy nerkowej i artretyzmie.